“`html
Yenişehir ilçesinin Yeniköy mahallesinde, 130 yıl önce Bulgaristan’dan göç edenlerin kurduğu köyde, Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait eşyaların sergilendiği bir açık hava müzesi bulunuyor.
1989-1994 yılları arasında mahalle muhtarlığını yapan 74 yaşındaki Mehmet Filiz, 2016 yılında dedesinden miras kalan evinin önünde, bu eşsiz koleksiyonu sergilemeye başladı.
Filiz, traktör öncesi dönemde kullanılan tarım aletlerini, dibek taşını, pulluk ve düveni komşularının yardımıyla toplayarak sergiye dahil etti. Bulgaristan göçmeni atalarının yaşamına dair izler taşıyan bu eserler, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.
Yıllar içinde, Yeniköy ve çevre köy sakinlerinin katkılarıyla sergi genişledi. Televizyon, çeyiz sandığı, çevirmeli telefon, radyo, turşu fıçılarından yün tarağına, ibrikten at arabasına kadar pek çok günlük yaşam eşyası sergi alanında yer alıyor.
Mehmet Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeniköy’ün kuruluşunun 130 yıl öncesine, Bulgaristan’ın Osmanpazarı, Ellezler, Yeşiller ve Çanakçılar bölgelerinden gelen göçmenler tarafından gerçekleştiğini belirtti.
Uzun yıllar mahalle muhtarlığı yapan Filiz, Kurtuluş Savaşı sırasında Yeniköy’ün Yunan işgali altında kalarak tamamen yakıldığını ve atalarının bu zorlu süreçten geçtiğini aktardı.
Amacının atalarının anılarını yaşatmak olduğunu belirten Filiz, “Bu sergideki eşyaları biz kullandık, yaşadık ama yeni nesil bunların nasıl kullanıldığını nereden bilecek? Bu nedenle, 2016 yılında komşularımın da yardımıyla kullanılmayan eşyaları toplayarak bu sergiyi kurdum” dedi.
Sergideki çoğu aletin kullanım amacını anlatan yazılar bulunduğunu da belirten Filiz, sergiyi büyütmeyi hedeflediğini ve bu eşyaların hava koşullarından korunması için destek beklediğini ifade etti.
Bulgaristan’dan göç eden atalarının Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında büyük zorluklarla karşılaştığını anlatan Filiz, “Dağları kazarak tarla yapıyorlarmış. Sulama suyu yokmuş, domates biber yokmuş. Mevcut olan biber ve lahana ile turşu kurup, tarhana yaparak yaşamışlar. Şükür ki şimdi her imkanımız var” şeklinde konuştu.
Filiz, yeni neslin bu eşyaların kullanımını bilmediğini ve sergiyle geçmişin zorluklarını anlatmayı amaçladığını söyledi.
Serginin, özellikle dışarıdan gelen ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirten Filiz, ziyaretçilerin fotoğraflar çekip bilgi aldıklarını belirtti.
Yeniköy muhtarı İbrahim Can ise serginin gelecek nesillere güzel anılar bırakacağını ve eski eşyaların sergiye bağışlanabileceğini ifade etti.
Muhtar Can, “Eşyaların yağmur, kar gibi etkenlerden korunması için camekan altına alınması gerekiyor. Burada dedelerimizin, atalarımızın kullandığı eşyalar var. Sergi köyümüze gelen yabancılar tarafından büyük ilgi görüyor. Aletlerin kullanımını anlatan yazılar da mevcut” dedi.
Kaynak: AA / Saliha Nur Köksal – Kültür Sanat bursa
“`
GÜNDEM
39 dakika önceGENEL
49 dakika önceGENEL
50 dakika önceGENEL
50 dakika önceGENEL
50 dakika önceGENEL
51 dakika önceGENEL
51 dakika önce