DOLAR 34,2632 0.42%
EURO 37,2355 0.46%
ALTIN 2.987,091,12
BITCOIN 23198321.1545%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

15:55

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bursa’nın Tarihi Ahşap Han’ı Unutulmaya Yüz Tutan Meslekleri Yaşatıyor
9 okunma

Bursa’nın Tarihi Ahşap Han’ı Unutulmaya Yüz Tutan Meslekleri Yaşatıyor

ABONE OL
Ekim 18, 2024 09:48
Bursa’nın Tarihi Ahşap Han’ı Unutulmaya Yüz Tutan Meslekleri Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın tarihi dokusunda yükselen ‘Ahşap Han’, mimarisiyle göz alıcı bir yapı olarak dikkat çekiyor. 1890’lı yıllarda inşa edilmeye başlanan ve 1900’lü yılların başında tamamlanan han, adını tamamen ahşaptan yapılmış olmasından alıyor.

Osmanlı döneminin ticari hayatına tanıklık eden han, sadece mimarisiyle değil, içerisinde barındırdığı 25 dükkanıyla da geçmişin izlerini günümüze taşıyor. Bu dükkanlarda, unutulmaya yüz tutmuş meslekler hala yaşatılıyor. Saraçlık ve naht sanatı gibi geleneksel el sanatları, hanın duvarları arasında hayat buluyor.

Osmangazi ilçesi Tahtakale Mahallesi’nde bulunan han, geçmişte kervanların uğrak noktasıydı. Zemin katı ahır olarak kullanılıyordu ve konaklayanların kokuya maruz kalmaması için çatısı açık olarak tasarlanmıştı. Zamanla çökme tehlikesi yaşayan han, 1960’lı yıllarda yıkılıp yeniden inşa edildi. Dış mimarisi korunurken, iç mimarisi dönemin şartlarına göre yeniden düzenlendi.

ÇEKMEK İSTEYENLERİN UĞRAK NOKTASI

Nostaljik atmosferiyle ziyaretçilerini büyüleyen han, yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için uğrak noktası haline geldi. 124 yıllık tarihiyle, ‘Ahşap Han’ aynı zamanda geleneksel el sanatlarını ve unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatıyor. Han esnaflarından Hasan Basri Karnabat, “Bu han Osmanlı zamanında inşa edilmiş, tümü ahşaptan yapılmış bir yapıdır. Eskiden otel olarak kullanılıyordu, şu an iş hanı olarak hizmet veriyor,” dedi.

BABA MESLEĞİ SARAÇLIĞI DEVAM ETTİRİYOR

Hanın dükkanlarından birinde, emekli olduktan sonra naht sanatıyla uğraşan Hüseyin Kabacalı, hat sanatıyla yazılan yazıların ahşap üzerine işlenmesiyle ortaya çıkan desenleri ve motifleri ustaca şekillendiriyor. Bir başka dükkan sahibi olan Cevdet Coşkuner ise 56 yıldır baba mesleği olan saraçlığı sürdürüyor. “Biz daha çok at ve eşek yuları yapıyoruz, ancak son zamanlarda talep azaldığı için bıçak veya çakı kılıfı da yapmaya başladık,” diyor Coşkuner. “Çocuklarım bu meslekle ilgilenmiyor, benden sonra bu sanatın devam edeceğini sanmıyorum.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Osmanlı Ekonomi Kültür Güncel Yaşam Bursa Han

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.