Bursa’da, “Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi” kapsamında bir Anayasa Buluşmaları programı düzenlendi. Birlik Vakfı’nda gerçekleştirilen toplantıda, darbelerin ardından oluşturulan anayasaların ardından sivil bir anayasa oluşturma süreci ele alındı.
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği programda, eski Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve eski Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, sivil anayasa yapım sürecini detaylı bir şekilde değerlendirdi. Toplantı, çok sayıda hukukçu tarafından yakından takip edildi.
Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Şeref Malkoç, hukuk kültürümüzün yenilenmesi, sağlam bir anayasa ve ideal bir hukuk düzenlemesinin gerekliliğine dikkat çekti. Mevcut anayasa ve yasaların etkin bir şekilde uygulanması için toplumsal çabanın önemini vurgulayan Malkoç, mevcut sıkıntıların önemli bir kısmının uygulama eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.
Malkoç, 1982 Anayasası’nda yapılan en önemli değişikliğin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve başkanlık sistemine geçiş olduğunu ifade etti. Yeni bir anayasanın toplumun genel talebi olduğunu, ancak çeşitli gerekçelerle ertelendiğini dile getirdi. İktidar partisinin yeni bir anayasadan en çok fayda sağlayacağını, ancak muhalefetin en güçlü karşı çıkışını gösterdiğini belirtti. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimine yapılan müdahaleleri ve 1980 darbesinin nedenlerini hatırlatarak, 1982 Anayasası’ndaki en büyük değişikliğin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve başkanlık sistemine geçiş olduğunu tekrarladı.
GENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
5 saat önce