Bursa Osmangazi’deki Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, 18 yıldır engelli ve sahipsiz kedilere ev sahipliği yapıyor. Merkez, iki ayrı villada bu hayvanlara bakıma olanak sağlıyor.
114 dönümlük alana kurulu merkezde, sahipsiz, ırklı ve engelli kedilerin ihtiyaçları karşılanıyor. Yaklaşık 200 kedi, 25 metrekare taban alanı ve 8 metre yüksekliğe sahip iki villada yaşıyor. Kediler günde yaklaşık 10 kilogram kuru mama ile besleniyor ve soğuk havalarda villalardaki sobalar sayesinde korunuyorlar.
Ameliyathanelere de sahip olan merkezde, her yıl yüzlerce hayvan tedavi ediliyor ve sahiplendiriliyor. 60 kişilik bir ekip, merkezin işletilmesinde görev alıyor; bu ekipte 8 veteriner hekim ve 8 veteriner teknikeri yer alıyor.
Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kadir Özdemir, merkezin alttan ısıtmalı olduğunu, otomatik suluk ve yemliklere sahip olduğunu ve 23 ayrı binadan oluştuğunu belirtti. Özdemir, ekibin ayrıca büro personeli ve sokak hayvanlarını toplayan ekiplerden oluştuğunu da ekledi.
Merkezin sadece kuru mama ile besleme yaptığını vurgulayan Özdemir, cerrahi ünite, poliklinik, karantina ünitesi, ilk kabul ünitesi, köpekler için doğal yaşam alanları, kedi tedavi ünitesi ve yeni tasarlanacak köpek ameliyathanelerinin mevcut olduğunu açıkladı.
Özdemir, kedilerin yaşadığı iki villanın Osmanlı mimarisine özgü olduğunu ve doğada yaşayamayacak, rehabilite edildikten sonra eski ortamlarına bırakılamayan, sakat, yaşlı, engelli, kör ve sahiplendirmeye uygun kedilere ev sahipliği yaptığını söyledi. Her villanın yaklaşık bir dönüm araziye kurulu olduğunu ve iki katlı yapıda olduğunu, ayrıca sobalara, yemliklere, suluklara, yataklara, kum havuzlarına sahip olduğunu belirtti. Kedilerin tümünün mikroçipli, kayıtlı, kısırlaştırılmış ve aşılarının düzenli yapıldığını da ekledi.
Ayrıca, 4 adet 70 metrekarelik kedi tedavi ünitesi bulunduğunu açıklayan Özdemir, 2024 yılında 10 bin 299 kedinin rehabilitasyonunun yapıldığını ve 338’inin sahiplendirildiğini bildirdi.
Özdemir, “Mutlu Patiler Projesi” kapsamında, hayvanseverlerin sokak kedilerini kısırlaştırmak için merkeze getirdiklerini ve 1047 kedinin kısırlaştırılıp, tekrar bulundukları ortama bırakıldığını ifade etti. Bu projenin hem halk hem de çevre sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA / Mustafa Bikeç
GENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önce