Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile iş birliğine giderek, uçaklarda kullanılan kompozit malzemelerin verimliliğini ve üretim aşamalarını optimize eden bir proje geliştirdi.
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Cansu Temiz ve Yunus Emre Ataş’ın “Kompozit Malzemelerde Elle Kesim Yönteminin Parça Üzerinde Mekanik ve Kimyasal Etkilerinin İncelenmesi” adlı projesi, TUSAŞ Lift Up Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Projesi kapsamında onay aldı.
Birçok başvuru arasından seçilen “Polimerciler Takımı”, yerli ve milli imkanlarla üretilen TUSAŞ uçaklarında kullanılan kompozitlerin performansını artırmayı hedefliyor.
Projenin akademik danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Yasin Altın (BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü), sanayi danışmanlığını ise Alper Yeşilyurt ve Kübra Bolat Yaşar (TUSAŞ) üstleniyor.
Proje ekibinden Cansu Temiz, maliyet düşürme amacıyla havacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan el ile kesim yönteminin olası olumsuzluklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Havacılık ve TAI standartlarında, el ile kesimin parça kalınlığına bağlı olarak, standart kalite kontrollerinde tespit edilemeyen ancak mekanik ve kimyasal bozulmalara yol açabilecek sakıncaları bulunmaktadır. Bu çalışma, bu olumsuz etkileri araştırmayı, literatür taraması yapmayı ve bulguları kalite kontrol ve üretim süreçlerine entegre etmeyi amaçlamaktadır.”
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, bu yıl iki BTÜ takımının TUSAŞ Lift Up programına kabul edildiğini hatırlatarak, üniversitelerinin yenilikçi eğitim sisteminin bu tür projelerle somutlaştığını ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlayacak nitelikli bireyler yetiştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Kaynak: AA / Saliha Nur Köksal – Teknoloji, Havacılık, Eğitim, TUSAŞ, Bursa
GENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
9 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.