Bursa Ovası’nın önemli su kaynaklarından biri olan Nilüfer Çayı, yaşanan kirlilik nedeniyle yine balık ölümleriyle karşı karşıya kaldı. Çayın suyunun kirliliği nedeniyle oksijen seviyesi düştü, balıklar yüzeye çıkmak zorunda kaldı ve nefessiz kaldılar. Mahalle sakinleri tarafından toplanan ölü balıklar, ciddi bir sağlık riski oluşturuyor.
Uludağ’ın güney yamaçlarından başlayarak Karacabey Boğazı’ndan Marmara Denizi’ne dökülen 103 kilometrelik Nilüfer Çayı, çözüm bulunamayan kirlilik ve toplu balık ölümleriyle yıllardır endişe yaratıyor. Çay, Bursa Ovası’ndaki tarım alanlarının sulanması için de kullanılıyor, ancak kirlilik tarım ürünleri ve dolayısıyla sofraları da tehdit ediyor.
Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Organik atıklar suyun oksijenini tüketiyor. Suyun içindeki organik kirletici maddeler parçalanırken oksijeni emer ve oksijen seviyesi tehlikeli bir şekilde düşüyor. Bu durum, balıklar ve diğer su canlılarının yaşamasını imkansızlaştırıyor. Ayrıca, ölen balıkların toplanması ve tüketilmesi halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturuyor. Kirli suda ölen balıklar zararlı maddelerle dolu olabilir ve bu balıkları yemek, insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.” dedi.
Mahalle sakinlerinden İlhan Düzen (58), “Suyun üzerine binlerce ölü balık çıkmış. İnsanlar bu balıkları topluyor ve çocuklarına yediriyor. Bu, insanları adeta zehirlemektir” diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Hacı Günden (32) ise “Bu, bir katliamdır. Sokak hayvanlarının ölümünde nasıl tepki veriliyorsa, burada da harekete geçilmesi gerekiyor. Yazık değil mi bu hayvanlara? Suya zehirli maddeler atılıyor, balıklar zehirleniyor.” diye konuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Yerel Haberler Hayvan Hakları Bursa Nilüfer 3-sayfa Sağlık Güncel Çevre Tarım Bursa”
GÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
13 saat önce