DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22471610.2741%
İstanbul
23°

AÇIK

16:19

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde Yeşil Iguana Popülasyonu Artıyor
26 okunma

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde Yeşil Iguana Popülasyonu Artıyor

ABONE OL
Eylül 28, 2024 08:50
Bursa Hayvanat Bahçesi’nde Yeşil Iguana Popülasyonu Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa Hayvanat Bahçesi, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) tarafından tam üye olarak kabul edilmiş ve koruma altındaki yeşil iguanaların popülasyonunun arttığı bir tesisdir.

Osmangazi ilçesindeki Soğanlı mevkisinde bulunan bu büyük tesis, 206.600 metrekarelik bir alanda, 11 gölet, 2.000 ağaç, 50.000 çalı ve 150.000 yer örtüsü bitkisiyle hayvanlar için doğal bir yaşam alanı sunmaktadır. Hayvan barınaklarına ek olarak, bu yeşil alan, hayvanların refahı için özel olarak tasarlanmıştır.

Bursa Hayvanat Bahçesi, nesli tehlike altında olan çeşitli türlere ev sahipliği yapmaktadır ve ziyaretçilere 133 farklı türe ait 882 hayvanı gözlemleme fırsatı sunmaktadır. Bunlardan biri de, son 5 yılda 125 yavru doğuran yeşil iguanadır.

Başlangıçta ayrı alanlarda tutulan bir çift iguana, 5 yıl önce bir araya getirilmiş ve ısıtmalı bir ortamda bakımları sağlanmıştır. 100 yavru başka hayvanat bahçelerine gönderilmiş, 25 yavru ise yetişkinliğe ulaşmak için bu tesiste kalmıştır.

Yaklaşık 2 metreye ulaşabilen bu etkileyici sürüngenlerin büyüleyici görüntüleri, ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.

“Onlara huzurlu bir yaşam ortamı hazırladık.”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Koordinatörü Erdem Saker, tesisdeki iguanalar için özel olarak hazırlanan yaşam alanlarından bahsederek, “Bahçemizdeki yeşil iguanalarımızın barınağını ısıtma ve aydınlatma olanaklarıyla donatarak onlara huzurlu bir yaşam ortamı hazırladık.” dedi.

Saker, tüm hayvanların yaşam alanlarının dikkatle tasarlandığını ve bakımlarının titizlikle yapıldığını vurguladı.

Tesisin EAZA standartlarına uygun barınma ve besleme imkanlarıyla 25 iguana yetiştirdiğini belirten Saker, şunları ekledi: “Hayvanat bahçemiz sadece hayvanların görülebildiği yerler değil, aynı zamanda nesli tükenme tehdidi altındaki türlerin korunmasına da odaklanıyor. Bu çalışmalar, geçmişte bazı hayvanların nesillerinin tükenmesine karşı bir önlem almayı amaçlıyor. Yeşil iguanalarımız gibi, diğer türler de burada en iyi yaşam koşullarına sahip olarak hayatta kalıyor.”

Yeşil Iguana

Orta ve Güney Amerika kökenli, çoğunlukla otçul bir kertenkele türü olan yeşil iguanalar, yavru oldukları dönemde küçük böcekleri de tüketebiliyor.

Yağmur ormanlarında, özellikle su kaynaklarının yakınındaki ağaçlarda yaşayan iguanalar, tehlike anında genellikle ağaçtan suya atlayarak yüzerek kaçıyorlar.

Gelişmiş tırmanma yetenekleri sayesinde ağaçtan ağaca geçebilen bu hayvanlar, 12 ila 15 metre yükseklikten atlayabiliyorlar.

Parlak renkleri nedeniyle evcil hayvan olarak popüler bir tür olmasına rağmen, iguanaların bakımı oldukça zorlu bir süreçtir. Alan ihtiyaçları, özel aydınlatma ve ısı gereksinimleri, sahibinden özenli bir bakım planı gerektirir.

Yaklaşık 10 yıl ortalama yaşam süresine sahip olan bu sürüngenler, 4-6 kilograma kadar ulaşabiliyor ve boyları 120 ila 190 santimetre arasında değişiyor.

Kaynak: AA / Mustafa Yılmaz – Kültür Sanat

Hayvanat Bahçesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP