DOLAR 34,2386 -0.12%
EURO 37,0879 0.25%
ALTIN 3.008,100,52
BITCOIN 23198972.33544%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

19:38

YATSIYA KALAN SÜRE

Burdur’un Son Bakırcısı: Hasan İmrak
3 okunma

Burdur’un Son Bakırcısı: Hasan İmrak

ABONE OL
Ekim 24, 2024 10:47
Burdur’un Son Bakırcısı: Hasan İmrak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hasan İmrak, 67 yıldır Burdur’da bakırcılık yapan 78 yaşında bir ustadır. Şehrin son kalan bakırcısı olan İmrak, mesleğini sürdürmek için günde yaklaşık 10 saat çalışıyor ve binlerce çekiç darbesi atıyor. Ancak mesleğini devredecek kimse bulamadığını söylüyor. İmrak, “2 bin lira günlük ücretle bile kimse çalışmak istemiyor. Ben bıraktığım zaman Burdur’da bakırcılık bitecek.” diyor.

Hasan İmrak, 1957 yılında ilkokulu bitirdikten sonra 11 yaşında babasının yanında bakırcılık yapmaya başladı. Yıllarca çeşitli bakır ürünler yaparak mesleğin inceliklerini öğrendi ve günümüzde az sayıda kalan ustalardan biri oldu. Yaklaşık 30 yıl önce emekli olmasına rağmen, yaşlılığına rağmen işini bırakmadı. İmrak, günümüzde mesleğin geleceği konusunda endişeli. Eleman bulmakta zorlandığını ve gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirtiyor.

‘MESLEKLER AZALIYOR’

Bakırcılar Arastası’ndaki iş yerinde çalışan İmrak, “Eskiden Burdur çevresinde çok sayıda bakırcı ve kalaycı vardı. Ben Bakırcılar Derneği Başkanlığı yaptığım dönemde 120’den fazla üyemiz vardı. Şu anda ben kaldım. Bağ-Kur primleri, dükkan kirası ve gençlerin masa başında oturmayı tercih etmeleri yüzünden meslekten uzaklaşıyorlar. Örneğin bir kaynakçının günlük ücreti 3 bin lira ama ben 2 bin lira bile versem kimse çalışmak istemiyor. Burdur’da bakırcılık bitmek üzere. Ben bıraktığım zaman artık kalmayacak.” diyor. Hasan İmrak, mesleğini sevdiğini ve son gününe kadar çalışmayı sürdüreceğini söylüyor.

‘YAPTIĞIM İŞLER DÜNYA ÇAPINDA’

Hasan İmrak, Türkiye’de el yapımı krom çelik kazan ve bakır gülyağı damıtma kazanı yapan tek usta olduğunu belirtiyor. Ürettiği kazanlar Çin, ABD, Ukrayna ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Ancak tek başına çalışmanın zorluklarını dile getiren İmrak, “Eleman olmayınca ne zamana kadar devam edebileceğim bilmiyorum.” diyor. İmrak, günde yaklaşık 10 saat çalıştığını ve her gün yaptığı işe göre binlerce çekiç darbesi attığını belirtiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Ekonomi Güncel Burdur Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.