DOLAR 34,2555 0.1%
EURO 37,1155 0.25%
ALTIN 3.012,140,68
BITCOIN 2297693-1.79541%
İstanbul
14°

AÇIK

15:51

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Burdur’daki Antik Çeşmeler, Türkiye’de Eşsiz
7 okunma

Burdur’daki Antik Çeşmeler, Türkiye’de Eşsiz

ABONE OL
Ekim 21, 2024 08:47
Burdur’daki Antik Çeşmeler, Türkiye’de Eşsiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Burdur, Türkiye’de antik kaynaklardan gelen suyun akıtıldığı iki çeşmeye ev sahipliği yapmaktadır. Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Sagalassos Antik Kenti’ndeki ünlü Antoninler Çeşmesi ve Kibyra’daki antik çeşmenin bu benzersiz özelliğinin Türkiye’de eşine rastlanmadığını belirtmiştir.

Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’ndeki Antoninler Çeşmesi ve Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti’ndeki antik çeşme, Türkiye’de benzersiz bir özelliğiyle öne çıkmaktadır. Her iki çeşme de antik kaynaklarından gelen suyun akıtıldığı çeşmeler olarak bilinmektedir. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, bu özelliğiyle iki çeşmenin de Türkiye’de eşsiz olduğunu vurgulamıştır.

‘2023 YILINDA ORİJİNAL KAYNAĞINDAN GETİRİLEN SU AKITILDI’

Özüdoğru, 2006 yılından bu yana Kibyra’da devam eden kazılarda önemli anıtsal yapılar ortaya çıkarıldığını dile getirmiştir. “Bunlardan özellikle Kibyra’yı ulusal ve uluslararası platformda tanıtan, dünyada yapım tekniğiyle eşsiz olan Medusa mozaiğimiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, agorada 2019 yılında kazı çalışmalarına başlanan ve tamamlanan anıtsal bir çeşmemiz mevcuttur. 2022 yılında ekibimiz tarafından bu çeşmenin restorasyonu tamamlanmıştır ve 2023 yılında orijinal kaynağından getirilen su akıtılmıştır. Bu da Medusa’dan sonra Kibyra’nın tanınmasında oldukça etkili olmuştur. Çeşmenin restorasyonu da bugünkü haliyle, orijinal kaynağından getirilen suyun tekrar akıtılması ve eski işlevine kavuşturulması, önemli ölçüde dikkat çekmiştir. Bu da ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda basın organında yer almıştır. Kentin ziyaretçi sayısına etkisini gözlemliyoruz. Son yıllarda Kibyra’yı ziyaret edenlerin sayısı artış göstermekteydi. Çeşmenin restorasyonundan sonra bu sayı neredeyse 10 katına çıkmıştır. Yeni kazı çalışmalarımız, çeşmenin yer aldığı agoranın 3’üncü terasındaki meydanda devam ediyor ve yeni yapılar ortaya çıkıyor” demiştir.

‘TÜRKİYE’DE SADECE BURDUR’DA VAR’

Özüdoğru, Türkiye’de antik kaynağından getirilip suyu akıtılabilen iki çeşmenin yalnızca Burdur’da bulunduğunu vurgulayarak, “Çeşme özellikle şu açıdan önemlidir: Ülkemizde antik kaynağından getirilip suyu akıtılan iki anıtsal çeşme bulunmaktadır. Her ikisi de Burdur’dadır. Birincisi, Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’ndeki Antoninler Çeşmesi’dir. İkincisi ise Gölhisar ilçemizde bulunan Kibyra Antik Kenti’ndeki çeşmedir. Turizm açısından bu gelişmeler önemlidir. Turizm potansiyeli ve bu bölgeye olan ilgi, yeni restorasyon ve kazı alanlarıyla kent günden güne açığa çıktıkça daha da artacaktır. Özellikle Antalya gibi bir turizm kentinin yanı başında bulunan Burdur, bu çalışmalar neticesinde hak ettiği turizm payını alacağına inanıyorum” şeklinde konuşmuştur.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Sagalassos Türkiye Burdur Turizm Kültür Çeşme

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP