DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Burdur’da Kibyra Antik Kenti’nde Perseid Meteor Yağmuru Gözlemlendi
3 okunma

Burdur’da Kibyra Antik Kenti’nde Perseid Meteor Yağmuru Gözlemlendi

ABONE OL
Ağustos 13, 2024 07:48
Burdur’da Kibyra Antik Kenti’nde Perseid Meteor Yağmuru Gözlemlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Bu tarihi kent, “Perseid meteor yağmuru”nun gözlemlendiği eşsiz bir konumda bulunuyor.

Kibyra Antik Kenti, dünyanın nadir antik eserleri arasında yer alan Medusa mozaiği ve 1300 yıl sonra tekrar su akan anıtsal çeşmesiyle tarih meraklılarının ilgi odağı haline geliyor. 108 kilometre uzaklıktaki kent merkezinden ulaşım sağlanabilen bu antik kent, gece gökyüzü manzaralarıyla da büyüleyici bir deneyim sunuyor.

Fotoğraf ve gökyüzü meraklıları, Kültür ve Turizm Bakanlığından özel izin alarak gece antik kenti ziyaret edebiliyor. Perseid meteor yağmuru sırasında burada ortaya çıkan görüntüler gerçekten büyüleyici.

“Özellikle anıtsal çeşme yapısı gece gökyüzüyle eşsiz bir manzara oluşturuyor.”

Kibyra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, antik kentin 500 hektarlık bir alanı kapladığını ve 4 kültür bölgesinin kesişme noktasında yer aldığını belirtti.

Özüdoğru, Roma döneminde gladyatörleriyle, tarımıyla ve endüstrisiyle ön plana çıkan Kibyra’da 2006 yılından bu yana kazılar yürütüldüğünü ve bu çalışmaların MÖ 300 ile MS 700 yılları arasındaki yaklaşık 1000 yıllık yaşamı ortaya çıkardığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen kazılarda önemli bulgular elde edildi. Bunlar arasında odeon yapısındaki Medusa mozaiği ve anıtsal çeşme de yer alıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kibyra’da 2024 yılında anıtsal çeşme yapısı etrafında 45 kişilik bir ekiple kazılar devam ediyor.

Özüdoğru, antik kentin fotoğrafçılar ve gökyüzü tutkunları tarafından yoğun ilgi gördüğünü ancak kentin gece müzeciliği kapsamında ziyaret açık yerler arasında bulunmadığını belirtti.

Gece yapılan etkinliklerin ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan özel izinlerle mümkün olduğunu ifade eden Özüdoğru, “Şu anda birçok kişi özellikle gece gökyüzü fotoğrafçılığıyla ilgileniyor. Bakanlığımızdan alınan izinle bu aktivite gerçekleştirilebiliyor. Özellikle anıtsal çeşme yapısı gece gökyüzüyle eşsiz bir manzara oluşturuyor.” dedi.

Gölhisar burdur Kültür Kültür Sanat Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP