DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Budapeşte’de Ara Güler-Hayata Dair Sergisi Açıldı
7 okunma

Budapeşte’de Ara Güler-Hayata Dair Sergisi Açıldı

ABONE OL
Eylül 13, 2024 07:48
Budapeşte’de Ara Güler-Hayata Dair Sergisi Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında, Budapeşte’nin kalbinde, “Ara Güler – Hayata Dair” fotoğraf sergisi açıldı.

Yunus Emre Enstitüsü, Ara Güler Müzesi, Doğuş Grubu ve Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi ortaklığında düzenlenen sergi, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu’nun da katılımıyla büyük bir ilgiyle karşılandı.

Ara Güler’in ustalıkla yakaladığı yaşam kareleri, İstanbul’un tarihi dokusundan Anadolu’nun kırsal yaşamına uzanan geniş bir yelpazede, 45 fotoğrafla sergileniyor.

“İstanbul’un Gözü” olarak bilinen Ara Güler’in siyah beyaz fotoğrafları, günlük yaşamın insan halleri ve kentsel dönüşümü gözler önüne sererek Macar sanatseverlerin beğenisini kazandı. Sergi ayrıca, sanatçının kullandığı fotoğraf makinesi ve üzerinde çalıştığı dialarla da ziyaretçilere özel bir deneyim sunuyor.

Büyükelçi Gülşen Karanis Ekşioğlu, konuşmasında Ara Güler’in fotoğraflarının Türkiye’nin kültürel zenginliğini ve tarihsel derinliğini Macar halkına en etkili şekilde aktardığını, serginin iki ülke arasındaki kültürel diplomasinin önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Aydoğdu ise Ara Güler’in fotoğraflarının sadece anıları ölümsüzleştirmekle kalmadığını, aynı zamanda kültürler arasında köprü görevi gördüğünü belirterek, serginin Türkiye ile Macaristan arasındaki kültürel bağları güçlendirirken, fotoğrafın evrensel dilinin gücünü de ortaya koyduğunu söyledi.

Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi Müdürü Orsolya Körösi, Ara Güler ve Robert Capa’nın 20. yüzyılın en önemli fotoğrafçıları arasında yer aldığını ve serginin bu iki usta arasındaki sanatsal bağı vurgularken, fotoğrafçılığın sınır tanımayan gücünü de gösterdiğini ifade etti.

Doğuş Grubu Sanat Danışmanı, Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi Proje Direktörü Çağla Saraç ise serginin iki ülke arasındaki kültürel köprüleri güçlendirdiğini ve fotoğrafın birleştirici gücünü ortaya koyduğunu belirtti.

Ara Güler’in evrensel diline değinen Saraç, “İstanbul’un dar sokaklarında çekilen bir fotoğraf, Budapeşte’de bir izleyiciyi derinden etkileyebiliyor çünkü Güler’in fotoğrafları, coğrafi sınırları aşarak insanlığın ortak duygularına dokunuyor” dedi.

Türk-Macar Kültür Yılı’nın en önemli etkinliklerinden biri olan “Ara Güler – Hayata Dair” sergisi, iki ülke arasındaki kültürel alışverişe önemli bir katkı sağlayacak. Sergi, 15 Aralık’a kadar Budapeşte’deki Robert Capa Çağdaş Fotoğrafçılık Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

Kültür Sanat Macaristan Diplomasi Ara Güler Budapeşte Türkiye Kültür Güncel Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP