DOLAR 34,1204 0.3%
EURO 38,0636 0%
ALTIN 2.868,881,41
BITCOIN 21469830.27931%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Bosna-Hersek’te 30. Saraybosna Film Festivali Başladı
17 okunma

Bosna-Hersek’te 30. Saraybosna Film Festivali Başladı

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 07:48
Bosna-Hersek’te 30. Saraybosna Film Festivali Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

30. Saraybosna Film Festivali, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da görkemli bir açılış töreniyle başladı. Ulusal Tiyatro’da düzenlenen kırmızı halı seremonisi, sinemaseverleri festivalin heyecanına ortak etti.

1995 yılında Saraybosna kuşatması sırasında başlayan ve Balkanlar’ın en önemli film festivallerinden biri olan Saraybosna Film Festivali, bu yıl 30. yılını kutluyor. Festival Direktörü Jovan Marjanovic, açılış konuşmasında, dünyanın bugün içinde bulunduğu zorluklara değinerek barışın önemini vurguladı.

“Geçmişte yaşadıklarımız, barışın sürdürülebilmesi için geçmişin derslerinden yararlanmamız gerektiğini gösteriyor,” diyen Marjanovic, festivalin sinemanın güzelliğini kutlamak için bir platform olduğunu söyledi.

Festivalde, Türkiye’den 4 film yer alıyor. Bosnalı Oscar ödüllü yönetmen Denis Tanovic’in yeni filmi “Nakon ljeta” (Yazdan Sonra), festivalin açılış filmi olarak izleyiciyle buluştu.

Festival, 23 Ağustos’a kadar sürecek ve 70 ülkeden 247 film ve dizi gösterilecek. Amerikalı yıldız Meg Ryan, 1998 yapımı “Mesajınız Var” filminin özel gösterimine katılacak ve 1999 yılında 5. Saraybosna Film Festivali’nde gösterilen filmi, aynı yerde tekrar izleyicilere sunacak. “Saraybosna’nın Kalbi” Ödülü için 53 film yarışacak.

Filistinli yönetmen Elia Suleiman, film sanatına yaptığı olağanüstü katkılardan dolayı “Saraybosna’nın Kalbi Onur Ödülü”ne layık görüldü. Ödül töreninde Suleiman, sinemanın dünyayı daha şiddetsiz bir yer haline getirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bu yıl “Saraybosna’nın Kalbi Onur Ödülü”ne layık görülen diğer isimler arasında Amerikalı oyuncu Meg Ryan, oyuncu John Turturro ve Amerikalı yönetmen, senarist ve yapımcı Alexander Payne yer alıyor. Daha önce bu ödüle layık görülen isimler arasında Tim Roth, Nuri Bilge Ceylan, Oliver Stone, Robert de Niro, Danis Tanoviç ve Angelina Jolie gibi isimler bulunuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Saraybosna Türkiye Sanat Kültür Sinema Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP