DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139312-0.58572%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 25. Yaşını Kutluyor
5 okunma

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 25. Yaşını Kutluyor

ABONE OL
Eylül 22, 2024 07:48
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 25. Yaşını Kutluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 25. yılını kutluyor. 25 yıldır hem yurt içinde hem de yurt dışında müzikseverlerle buluşan orkestra, 350.000’den fazla kişiye konser vermiş. BİFO, 25. yıldönümünü beş konserden oluşan bir Birleşik Krallık turneyle ve bir albümle kutlayacak.

Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, 25 yıl önce Ahmet Kocabıyık’ın hayaliyle yola çıktıklarını ve bu başarıdan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirtti. BİFO’nun yetenekli ve coşkulu bir topluluk olduğunu vurgulayan Hamedi, orkestra çalışmalarına aynı heyecan ve kararlılıkla devam ettiği sürece gururla bahsedilen bir senfonik topluluk olarak var olacağından emin olduğunu söyledi. BİFO’nun 25 yıllık başarısının, orkestra arkasındaki inanç ve kararlılıkla duran Borusan’a da 80. yıl dönümü hediyesi olduğunu ifade etti.

Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Müdürü Ahmet Erenli, Türkiye’nin önde gelen senfonik topluluklarından biri olan BİFO’nun, 25 yıl içinde İstanbul’un kültür yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldiğini söyledi. Avrupa’da takip edilen ve beğenilen bir orkestra olan BİFO’nun daha nice başarılara imza atacağına inandığını belirtti.

Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay, 2010 yılından beri BİFO’nun müzik yolculuğuna dahil olduğunu ve geçen 15 yılda birlikte birçok konser, turne ve albüm kaydı gerçekleştirdiklerini ifade etti. BİFO’nun ilk günden bu yana çizgisini yükselterek başarısını 25 yıl boyunca sürdürebilmesinin çok değerli olduğunu vurgulayarak, nice 25 yıllara dileğinde bulundu.

BİFO hakkında

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın hikayesi, Borusan Holding’in kültür ve sanat alanındaki ilk girişimlerinden biri olan Borusan Oda Orkestrası ile başladı. Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın önderliğinde 1993 yılında başlayan orkestra kurma çalışmaları, Prof. Saim Akçıl’ın şefliğinde şekillendi. Türkiye’nin ilk özel orkestralarından biri olan Borusan Oda Orkestrası, Ahmet Kocabıyık ve Gürer Aykal’ın girişimleriyle 1999’da Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na (BİFO) dönüştü.

BİFO’nun bugüne kadar Prof. Gürer Aykal, Sascha Goetzel ve Carlo Tenan sürekli şefi oldu. 2009-2020 arasında görev yapan Sascha Goetzel’in ardından, geçen sezondan bu yana topluluğun sanat yönetmenliğini ve sürekli şefliğini Carlo Tenan üstlendi.

Konserlerini ağırlıklı olarak İstanbul’da düzenleyen BİFO, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bodrum, Diyarbakır, Erzurum ve birçok şehirde de müzikseverlerle buluştu. Repertuvarını yenilemeyi ve deneyim alanını Türkiye’nin dışına taşımayı hedefleyen BİFO, Salzburg, Montpellier, Atina, Viyana, Friedrichshafen, Frankfurt, Nürnberg, Hong Kong, Stuttgart, Amsterdam, Paris, Londra, Zürih, Ljubljana ve Essen’de konserler verdi.

Düzenli sezon konserleri ve turnelerinin yanı sıra iki yılda bir albüm kaydı yapan BİFO, bugüne kadar Onyx, Deutsche Grammophon ve Prospero’dan çıkan ve nadir seslendirilmiş yapıtlara yer verdiği 8 albüm yayımladı. Bu sezon kayıt çalışmaları tamamlanan yeni bir albümü de müzikseverlerle buluşacak.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, uzun süre “Özel Konser” adlı sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. Projede, orkestrayı iş veya sanat dünyasından tanınmış bir isim yönetti ve konserlerden elde edilen gelir klasik müzik alanında yetenekli gençlerin yurt dışında yüksek öğrenim görmesi amacıyla burs olarak kullandırıldı. 2015’ten bu yana burs, doğrudan Borusan Kocabıyık Vakfı tarafından veriliyor.

BİFO’nun yeni sezonu

Orkestrayı 2024-2025 sezonunda, onursal şefi Gürer Aykal, sanat yönetmeni ve sürekli şefi Carlo Tenan’ın yanı sıra Laurence Equilbey ve Nil Venditti yönetecek. Hélène Walter, Alena Baeva, Chloe Ji-Yeong Mun, Marco Vergini, Marlis Petersen, Enrico Pace, Jan Mracek, Çağ Erçağ, Can Çakmur ve Ziyu He gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşacak.

Mayıs ayında sona eren konser programı kapsamında BİFO, nisan ayını Birleşik Krallık’taki turneyle geçirecek. Carlo Tenan yönetiminde çellist Pablo Ferrandez’e eşlik edeceği beş konserde BİFO, Perth, Edinburgh, Londra, Guildford ve Sheffield kentlerinde Franz Schubert, Camille Saint-Saens, Ludwig van Beethoven ve Ferit Tüzün’ün eserlerini seslendirecek.

Kaynak: AA / Aişe Hümeyra Akgün – Güncel

Birleşik Krallık Kültür Sanat Etkinlik istanbul Güncel Kültür Sanat Müzik Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP