DOLAR 34,0067 -0.17%
EURO 38,1078 0.51%
ALTIN 2.828,600,93
BITCOIN 21235424.12937%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Boris Fırtınası Orta ve Doğu Avrupa’da 22 Can Aldı
8 okunma

Boris Fırtınası Orta ve Doğu Avrupa’da 22 Can Aldı

ABONE OL
Eylül 18, 2024 07:55
Boris Fırtınası Orta ve Doğu Avrupa’da 22 Can Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boris Fırtınası’nın sebep olduğu şiddetli yağışlar Orta ve Doğu Avrupa’da büyük bir yıkıma yol açtı. Fırtınanın yol açtığı can kaybı, Romanya’da 7, Polonya’da 7, Avusturya’da 5 ve Çekya’da 3 olmak üzere toplamda 22 kişiye ulaştı.

Polonya’da, fırtınanın getirdiği yoğun yağışlar, Aşağı Silezya, Yukarı Silezya, Opole ve Lubusz bölgelerinde nehirlerin taşmasına ve çok sayıda yerleşim yerinin sular altında kalmasına sebep oldu. Fırtınada 7 kişinin hayatını kaybettiği ve 10’dan fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi. Aşırı yağış ve su baskınlarının savaş alanına çevirdiği Stronie Slaskie, Klodzka, Glucholazy ve Ladek Zdroj kentlerinde ağır hasarlar meydana geldi. Sel felaketinden etkilenen bölgelerde okullar tatil edilirken, Polonya Başbakanı Donald Tusk, selden etkilenen bölgeler için 1 milyar zloti (230 milyon euro) bütçe ayırdıklarını duyurdu. Fırtınanın etkili olduğu bölgede 60 bine yakın abone elektriksiz kaldı ve yetkililer vatandaşları şehir şebekesinden su içmemeleri konusunda uyardı. 80’den fazla nehrin alarm seviyesini geçtiği belirtilirken, Wroclaw ve Opole gibi büyük şehirler taşan nehirlerden gelen su baskınlarına karşı önlemler alıyor.

Avusturya’da ise Boris Fırtınası nedeniyle ölü sayısı, Aşağı Avusturya eyaletine bağlı Tulln an der Donau kasabasında Tuna Nehrinin taşması sonucu 81 yaşındaki bir kadının evinde boğulmasıyla 5’e yükseldi. Tamamı afet bölgesi ilan edilen Aşağı Avusturya’da yağışın hızını kaybetmeye başladığı ve nehirlerdeki su seviyesindeki artışın durduğu belirtildi.

Çekya’da, fırtınanın etkili olduğu Bruntal ve Krnov kasabalarında 3 kişi hayatını kaybetti. Çekya polisi, Prag’ın 235 kilometre doğusundaki Lipova-lazne köyü yakınlarında nehre düşen bir araca ulaştı ancak araçtaki 3 kişi bulunamadı. Kayıp 7 kişiyi arama çalışmaları devam ederken, evlerinden tahliye edilenlerin sayısının 12 bini aştığı bildirildi. Yağışlı havanın ülkenin kuzeyi ve doğusundan güneyine doğru kaydığı belirtilirken, güneyde nehirlerin taşma riskine karşı alarm durumu ilan edildi.

Romanya’da ise Galati’ye bağlı Girivita köyünde 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı ve cumartesiden bu yana etkili olan yağışlar nedeniyle ölü sayısı 7’ye yükseldi. Selden en çok etkilenen Galati’de 5 bin 400 evde hasar meydana geldi.

Doğal Afetler Hava Durumu Avusturya Güvenlik Ekonomi Fırtına Romanya Polonya 3-sayfa Sağlık Çevre Tatil Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP