DOLAR 34,1719 0.1%
EURO 38,1962 0.09%
ALTIN 2.871,19-0,12
BITCOIN 21713390.52888%
İstanbul
23°

AÇIK

05:21

SABAHA KALAN SÜRE

Bolu’da Kadınlar Göldeki Sazlardan Sepet Örerek Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyor
13 okunma

Bolu’da Kadınlar Göldeki Sazlardan Sepet Örerek Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyor

ABONE OL
Ağustos 31, 2024 09:49
Bolu’da Kadınlar Göldeki Sazlardan Sepet Örerek Aile Bütçelerine Katkı Sağlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bolu’da kadınların yaşamlarını renklendirmek ve aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla, belediye ve halk eğitim merkezi ortaklığında bir sepet örme kursu düzenlendi. Göldeki sazları kullanarak sepet örme sanatını öğrenen 17 kadın, usta öğretici Lale Erdemir’in rehberliğinde geleneksel bir el sanatını yeniden keşfetti.

Kurs katılımcıları, kamışları kesme, örme ve şekillendirme tekniklerini öğrenerek kendi özgün tasarımlarını yarattı. Sepetler, kentte düzenlenen etkinliklerde kurulan pazarlarda, toptancılarla yapılan anlaşmalar yoluyla ve bireysel müşterilere satılarak kadınların aile bütçelerine katkı sağladı.

‘BİR SANATIN YAŞATILMASI’

Usta öğretici Lale Erdemir, sepet örme sanatının unutulmaması için belediye ve halk eğitim merkezinin verdiği desteğe dikkat çekerek, “Bu geleneksel sanatı yaşatmak için kurs açtık. Kursumuz yoğun ilgi gördü ve çok güzel üretimler ortaya çıktı. Katılımcılar kişiye özel tasarımlar yarattı ve ürünler çok beğenildi. Sepetleri göldeki sazlardan ve mısır kabuklarından yapıyoruz. Boyamada kumaş boyaları kullanıyoruz. Kapı süsleri, nihaleler gibi yaşamın her alanında kullanılabilecek eşyalar ürettik.” dedi.

Erdemir, sepet örme sanatının kadınlara ekonomik bağımsızlık sağladığını belirterek, “Kursumuzdan elde edilen gelirleri katılımcılar kendi aile bütçelerine harcıyor. Yaşlı teyzelerimiz, sepet örme sayesinde ailelerine katkıda bulunuyorlar ve geçimlerini sağlıyorlar. 65 yıldır sepet ören bir teyzemiz var, o da hayatını sepet örmeyle idame ettirdiğini söylüyor.” ifadelerini kullandı.

‘GÜÇLÜ BİR MİRAS’

Bolu’da yaşayan Ganimet Akış, 65 yıldır sepet örücülüğü yapıyor. Akış, kursa katılımcıları teşvik ederek sepet örme sanatının genç nesillere aktarılmasını sağladı. Usta öğretici Akış, “Gençler çalışıyor, biz yaşlıyız. Yeni nesillerin bu sanatı öğrenmesi için kursun açılmasına öncülük ettim. Kurs boyunca gençlere sepet örme sanatını öğrettim, bu sanatın yaşatılmasını sağladım.” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Bolu Kadın Yaşam Kültür Sanat Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP