DOLAR 34,0205 -0.13%
EURO 38,0686 0.4%
ALTIN 2.832,831,08
BITCOIN 21452275.00295%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

BM: İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 40 bin Filistinlinin öldüğü resmen doğrulandı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • BM: İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 40 bin Filistinlinin öldüğü resmen doğrulandı | Dış Haberler
24 okunma

BM: İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 40 bin Filistinlinin öldüğü resmen doğrulandı | Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğinin "resmen doğrulandığını" bildirdi

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 07:46
BM: İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 40 bin Filistinlinin öldüğü resmen doğrulandı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haq, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Bu durumu “dünya için kasvetli bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi ve ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu söyledi.

Haq, BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Volker Türk’ün, “akıl almaz” olarak nitelediği bu durumun, İsrail Savunma Kuvvetlerinin savaş kurallarına uyma konusunda “tekrarlanan başarısızlıklarından” kaynaklandığını belirtti.

Son 10 ayda Gazze’de her gün ortalama 130 kişinin öldürüldüğünü kaydeden Haq, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de Türk’ün endişelerini paylaştığını vurguladı.

REKLAM

Haq, bu rakamın tahmini olduğunu ve hala kayıp olan, enkaz altında kalmış veya ölmüş olabilecek çok sayıda insan olduğunu da hatırlattı. Bu nedenle bu sayının “eksik” olma ihtimalinin de bulunduğunu söyledi.

Haq, Genel Sekreter’in bu durumun acil bir ateşkese ihtiyaç olduğunu ve tüm rehinelerin serbest bırakılması ve engellenmemiş insani yardımın sağlanması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023’te İsrail’e kapsamlı bir saldırı düzenledi. Saldırı gerekçesi olarak, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gösterildi.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiğini ve 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 40 bin 5 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin arasında en az 16 bin 314’ü çocuk ve 10 bin 980’i kadın bulunuyor. Ayrıca 92 bin 401 Filistinli yaralandı.

REKLAM

Enkaz altında hala binlerce kişinin bulunduğu bildiriliyor. Ayrıca halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 330’u karadan işgal sürecinde olmak üzere toplam 690 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrıca 10 bin 56 askerinin de yaralandığını belirtti.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen “insani ara”, daha sonra 3 gün daha uzatıldı. Bu süreçte 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Ancak İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam ediyor.

7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 629 Filistinli hayatını kaybetti.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.