BM Genel Kurulu’nda oylanan Filistin tasarısı, 158 “evet” oyu ile kabul edildi. 9 ülke “hayır” oyuyla karşı çıkarak, 13 ülke ise çekimser kaldı.
AA’nın aktardığına göre, karar; tutukluların uluslararası hukuk çerçevesinde haklarının korunmasını, keyfi tutuklamaların ve gözaltında tutulan cesetlerin serbest bırakılmasını talep ediyor.
Karar ayrıca, Gazze’deki sivillerin temel hizmetlere ve insani yardıma acil erişimini, Filistinlilere yönelik açlık tehditlerinin sonlandırılmasını ve BM koordinasyonunda Gazze’ye geniş çaplı insani yardım ulaştırılmasını istiyor. Kuzey Gazze’deki ihtiyaç sahiplerinin önceliklendirilmesi vurgulanıyor.
Kararda, sivillerin korunmasının önemi vurgulanarak, BMGK kararı 2735 uyarınca kalıcı ateşkes çağrısı yapılıyor. Esirlerin koşulsuz serbest bırakılması, Filistinli mahkumların takası, şehitlerin naaşlarının iadesi, Gazze’nin tüm bölgelerine Filistinlilerin dönüşü ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi “şartsız ve gecikmeksizin” talep ediliyor.
UNRWA’nın Gazze’deki insani yardım çalışmalarının önemine dikkat çekilen kararda, Ajans’ın görev alanını zayıflatma girişimleri reddediliyor. Genel Sekreter’in ve UNRWA’nın tarafsızlık ilkesine uyum sağlama mekanizmalarıyla ilgili bağımsız inceleme önerilerinin uygulanması memnuniyetle karşılanıyor. Tüm taraflar, UNRWA’nın görevini yerine getirmesi için destek vermeye ve uluslararası insancıl hukuka uymaya çağrılıyor.
Hesap verebilirliğin sağlanması gerektiği belirtilen kararda, BM Genel Sekreteri’nden İnsan Hakları Yüksek Komiseri ile işbirliği içinde hesap verebilirliğin sağlanması için yazılı öneriler sunması isteniyor.
Gazze Şeridi’nin Filistin Devleti’nin ayrılmaz bir parçası olduğu ve iki devletli çözüm vizyonuna bağlılık vurgulanıyor. Gazze’de demografik veya toprak değişikliği girişimleri, özellikle de topraklarının küçültülmesi reddediliyor.
Gazze Şeridi’nin Batı Şeria ile Filistin Yönetimi altında birleşmesi gerektiği belirtilen kararda, Genel Sekreter’den kararın uygulanmasına ilişkin yazılı bir değerlendirme üç hafta içinde sunması talep ediliyor.
Ayrıca Genel Sekreter’den, Gazze’nin kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını kapsayan bir değerlendirme raporu sunması isteniyor. Bu raporda, ihtilafın Gazze üzerindeki insani ve ekonomik sonuçları ile BM sisteminin Gazze’ye yönelik çalışmalarının koordinasyonuna dair öneriler yer alacak.
GENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
60 dakika önceGENEL
60 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önce