DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2154349-0.21289%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Bitlis’te Deprem Tatbikatı Yapıldı
14 okunma

Bitlis’te Deprem Tatbikatı Yapıldı

ABONE OL
Eylül 6, 2024 09:45
Bitlis’te Deprem Tatbikatı Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bitlis’te İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde, AFAD, UMKE, emniyet, jandarma, Sahil Güvenlik ve Feribot İşletme Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği, Muş’un Varto ilçesinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Bitlis’te de hasara yol açtı. Tatvan Devlet Hastanesi’nin bir bölümü ağır hasar gördü ve yaralılar, kurulan sahra hastanesinde ilk müdahalelerinin ardından feribotla Van Gölü üzerinden Van’a nakledildi.

Tatbikat senaryosunda, Muş’un Varto ilçesinde dün öğleden sonra saat 13.00’te 6.9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Şiddetli depremin etkisi Bitlis’te de hissedildi ve Tatvan Devlet Hastanesi’nin bir bölümü ağır hasar gördü. Bölgeden gelen ihbarlar üzerine İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde AFAD, UMKE, itfaiye, emniyet ve 112 ekipleri bölgeye yönlendirildi. Ekipler, hastanedeki hastalar ile depremde yaralananları tahliye etti. Hastane bahçesinde kurulan sahra hastanesinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, daha sonra feribotla Van Gölü üzerinden Van’daki hastanelere nakledildi. 5 saat süren ve gerçekçi bir şekilde yürütülen tatbikatta 97 personel, 19 araç, 4 bot ve 1 feribot görev aldı.

‘BİTLİS DE BÜYÜK RİSK ALTINDA’

Bitlis İl Sağlık Müdürü Mustafa Ekici, 6 Şubat depreminin ülkeyi derinden etkilediğini belirterek, ilimizde UMKE gönüllüsü sayısını 96’dan 117’ye çıkardıklarını ve gönüllülere teşekkür ettiğini söyledi. Ekici, Türkiye’de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 fay hattı bulunduğunu ve Bitlis’in bu fay hatlarının kesişim noktasında yer aldığını vurguladı. Bu nedenle Bitlis’in de deprem risk altında olduğunu ifade eden Ekici, gerçekleştirilen tatbikatta feribotla hasta transfer senaryosu uyguladıklarını belirtti. Bunun nedeninin, Bitlis’in Van Gölü’ne en uzun sahili olan il olması ve deprem durumunda sadece kendi ilinde değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yaşanabilecek depremlere UMKE gönüllülerini gönderme imkanı sağlaması olduğunu açıkladı.

117 UMKE GÖNÜLLÜSÜ DAHA

Mustafa Ekici, son dönemde Filistin gibi bölgelerde gemilerle halkın tahliyesinin yapıldığına dikkat çekerek, yeni katılan 117 UMKE gönüllüsünün bu tecrübeyi edinmesi ve tatbikatta aldıkları eğitimin daha da gelişmesini sağladıklarını belirtti. Senaryo gereği Muş’un Varto ilçesinde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremden bölgedeki iller de etkilendi. Tatbikat kapsamında Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi’nin bir bölümü depremden etkilendi ve UMKE ile AFAD ekipleri hastaneye giderek hastane bahçesinde sahra çadırı kurdu. Ekipler, mahsur kalan yaralıları sahra çadırına getirdikten sonra Van’a sevk etmek için hazırlık yaptı. Yolların tahrip olduğu gerekçesiyle hastalar, Van Gölü üzerindeki feribotla Van’a götürüldü. Yaralılar feribotta oluşturulan sahra hastanesinde tedavi edildi ve yola devam etti. Ahlat’ta bulunan bir yaralı da Sahil Güvenlik botu ile Van Gölü ortasında feribota sevk edildi.

Haber: Özcan ÇİRİŞ/ BİTLİS,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

İl Sağlık Müdürlüğü Devlet Hastanesi Deprem Tatbikatı Sahil Güvenlik Acil Durum Van Gölü Jandarma Hastane Deprem Sağlık Güncel Tatvan Bitlis Sahra Varto AFAD Van Muş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP