Yeni bir bilimsel araştırma, insan beyni gibi böbrek ve sinir dokusu hücrelerinin de anıları depolayabildiğini ortaya koydu.
ABD’de yürütülen bu çığır açan çalışma, insan vücudunun hafıza mekanizmaları hakkındaki anlayışımızı yeniden şekillendiriyor. Uzmanlar, anıların sadece beyinde değil, vücudun farklı bölgelerinde de saklanabileceğini keşfettiler.
Araştırmacılar, böbrek ve sinir dokusundan alınan hücrelerin, beyin hücreleri arasında sinyalleri taşıyan ‘nörotransmitter’ kimyasallar gibi çeşitli kimyasallara verdikleri tepkileri incelediler. Hücrelere belli bir süre farklı kimyasal sinyaller uygulayarak, ‘anı depolayan genin’ ne zaman aktif hale geldiğini gözlemlediler. Bu gözlemler, böbrek ve sinir dokusu hücrelerinin, anı depolama sürecine dahil olan özel bir proteini üretmesini sağlamak için tasarlandı. Hücreler belirli kimyasal sinyaller aldıktan sonra, anıları depolamak için beyin hücrelerinin kullandığı mekanizmaya benzer şekilde, ‘anı depolayan geni’ aktif hale getirdiler.
Araştırmanın baş yazarı Nikolay Kukushkin, öğrenme ve anı depolamanın genellikle beyin ve beyin hücreleri ile ilişkili olduğunu, ancak bu çalışmanın vücuttaki diğer hücrelerin de aynı yeteneğe sahip olduğunu gösterdiğini belirtti. Kukushkin, bu bulgunun hafızanın nasıl çalıştığına dair anlayışımızı derinleştirmek ve hafıza sorunlarını tedavi etmek için yeni yollar açabileceğini vurguladı.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya Böbrek Eğitim Sağlık Dünya”
GÜNDEM
8 saat önceGENEL
16 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
18 saat önce