DOLAR 34,1041 0.22%
EURO 38,1317 0.12%
ALTIN 2.840,700,42
BITCOIN 21574051.81699%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bilim dünyasında yeni keşif! Sadece gıda boyası kullandılar
7 okunma

Bilim dünyasında yeni keşif! Sadece gıda boyası kullandılar

ABONE OL
Eylül 8, 2024 07:45
Bilim dünyasında yeni keşif! Sadece gıda boyası kullandılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’li bilim insanları, biyomedikal alanda heyecan verici bir keşfe imza attı. yaygın olarak kullanılan bir gıda boyası olan tartrazin, fare derisini geçici olarak şeffaf hale getirdi. Bu, damarların daha belirgin hale gelmesini sağlayarak kan alma işlemini kolaylaştırma gibi tıbbi uygulamalarda devrim yaratma potansiyeline sahip.

Bu buluş, biyomedikal araştırmalarda yeni bir çığır açabilir ve insanlarda da başarılı olursa, tıp ve sağlık alanında geniş kapsamlı kullanım alanlarına sahip olabilir.

Araştırmacılar, farelerin kafatası ve karınlarındaki deriye tartrazin ve su karışımını uygulayarak şeffaflık sağladılar. Bu işlem, yıkama yoluyla tersine çevrilebilen, hayvanlara zarar vermeyen bir işlemdir. Farelerin kürkü, çözelti uygulanmadan önce tıraş edildi.

Bilim dünyasında yeni keşif! Sadece gıda boyası kullandılar

“Bu yöntem, temel fizik bilgisine sahip olanlar için mantıklı geliyor; ancak bilmeyenler için adeta bir sihirbazlık numarası gibi görünüyor.” diyen Dallas, Teksas Üniversitesi’nden Doçent Zihao Ou, çalışmanın baş yazarı.

Bu “sihir” optik prensiplerden yararlanıyor. Işık emen boya molekülleri, dokunun ışığı dağıtma kapasitesini baskılayarak ışığın ciltten geçmesini artırıyor. Suyla karıştırılan boya, dokunun sulu kısmının kırılma indeksini, dokudaki protein ve yağların indeksine yakın hale getiriyor.

Bu işlem sadece birkaç dakika sürüyor. Ou, “Özellikle mavi ve ultraviyole ışığı emen sarı boya, cilt gibi bir dağıtıcı ortamla birleştirildiğinde,” diyor. “Bunların her ikisi de tek başına ışığın çoğunun içlerinden geçmesini engelliyor,” diye ekliyor. “Ancak birlikte kullanıldığında, fare derisinin şeffaflığını elde edebiliyoruz. Boya cilde tamamen nüfuz ettiğinde, cilt şeffaflaşıyor. Şeffaflık birkaç dakika içinde ortaya çıkıyor. Bu, bir yüz kreminin veya maskesinin çalışma şekline benziyor: Moleküllerin cilde yayılma süresi, bu süreyi belirliyor.”

Bilim dünyasında yeni keşif! Sadece gıda boyası kullandılar

Ekip, canlı hayvanlar üzerinde çalışma yapmadan önce tavuk göğsü üzerinde deneyler yaptı. Keşfin biyomedikal araştırmalarda çığır açıcı olduğu ve fare derisinden on kat daha kalın olan insan derisinde de başarılı olursa, kan alma işleminde damarların daha belirgin hale gelmesi de dahil olmak üzere çok çeşitli tıbbi ve sağlık uygulamalarında kullanılabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, farelerde kafatasının şeffaf derisi aracılığıyla beynin yüzeyindeki kan damarlarını doğrudan gözlemleyebildiler. Ayrıca farelerin iç organları karın içinde ve yiyeceklerin sindirim kanalından geçerken kas kasılmaları da görülebiliyordu.

Stanford Üniversitesi Malzeme Bilimi Yardımcı Doçenti ve çalışmanın kıdemli yazarı Guosong Hong, “Geleceğe baktığımızda, bu teknoloji damarların daha görünür hale gelmesini sağlayarak, özellikle damarları bulmakta zorluk çeken yaşlı hastalarda kan alma veya iğneyle sıvı verme işlemlerini kolaylaştırabilir.” diyor.

Bu yenilik, cilt kanserinin erken teşhisine yardımcı olabilir, derin doku tedavileri için ışık penetrasyonunu artırabilir ve lazer tabanlı dövme silme işlemlerini kolaylaştırabilir.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Teknoloji Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP