DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2141167-0.49246%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Biden ile Japonya Başbakanı Kişida'dan "Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik" vurgusu | Dış Haberler
1 okunma

Biden ile Japonya Başbakanı Kişida'dan "Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik" vurgusu | Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ile Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik başta olmak üzere birçok konuda stratejik işbirliği mesajı verdi

ABONE OL
Eylül 22, 2024 11:45
Biden ile Japonya Başbakanı Kişida'dan "Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik" vurgusu | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Delaware’de düzenlenen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) zirvesi kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana konusu, Çin’in artan Pasifik bölgesi etkisine karşı ortak bir strateji geliştirmekti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, liderlerin ikili ve bölgesel konuları ele aldıkları ve özellikle Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlik konularına odaklandıkları belirtildi.

Biden ve Kişida, Çin’in bölgedeki artan etkinliğine karşı işbirliklerini sürdürme konusunda mutabık kaldılar ve diğer müttefik ülkelerle birlikte bölgede adil, özgür ve güvenli bir seyrüseferin sağlanmasına yönelik çalışmalarını devam ettirmeyi taahhüt ettiler.

Biden, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle Kişida’ya teşekkür etti.

Biden, bugün ABD dışındaki diğer QUAD ülkeleri olan Japonya, Hindistan ve Avustralya liderleriyle bir araya gelerek zirveyi sürdürecek.

DÖRTLÜ GÜVENLİK DİYALOĞU NEDİR?

ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya’dan oluşan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD), 2004 yılında Hint Okyanusu’ndaki deprem ve tsunami felaketi sonrası insani yardım sağlamak amacıyla geçici olarak bir araya geldi. 2007’de ise dönemin Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin teşvikiyle resmileşti.

Avustralya’nın Çin’i rahatsız edebileceği endişesi nedeniyle 2008’de ortaklıktan çekilmesiyle QUAD sona erdi. Ancak 2017’de yeniden canlandırıldı ve dört ülke arasında ikili ve üçlü ilişkiler geliştirilmeye devam edildi.

QUAD’ın dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısı Eylül 2019’da New York’ta gerçekleştirildi. Beyaz Saray ise Eylül 2021’de ilk yüz yüze Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

“Asya’daki demokrasi yayı” olarak da tanımlanan bu ittifak, Çin’e karşı gayriresmi bir stratejik forum olarak kabul ediliyor. Üyeler, ülkeler arasındaki ekonomik, diplomatik ve askeri bağları güçlendirmeyi hedefliyor ve düzenli toplantılarla bilgi alışverişinde bulunuyorlar.

*Haberin görseli AP tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.