DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2116460-0.63755%
İstanbul
23°

AÇIK

16:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlattı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlattı | Dış Haberler
10 okunma

Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlattı | Dış Haberler

Lübnan’ın başkenti Beyrut’u yoğun bombardımana tutan İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyine gece boyunca düzenlediği saldırıların yanı sıra yeniden başlattığı kara saldırılarıyla Filistinlilere yeniden zorla "sürgün emirleri" gönderdi.

ABONE OL
Ekim 6, 2024 10:45
Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlattı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’na kara saldırısı başlattığını duyurdu. 162. Tümen’e bağlı güçlerin saldırıya katıldığı belirtildi.

İsrail, Hamas’ın bölgede faaliyet gösterdiğini iddia ederek, Cibaliya’yı kuşattığını ve hava kuvvetlerinin desteğiyle saldırıların sürdüğünü açıkladı.

İsrail Ordusu, Gazze’nin Kuzeyine Odaklandı

İsrail Ordu Sözcülüğü, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ve Gazze kenti için yeni bir tahliye planı yayınladı.

Plan, geçmişte Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutmak için kullanılan haritayı temel alıyor. Ancak, bu sefer bölgenin daha küçük parçalara bölündüğü ve daha geniş alanların “tehlikeli” olarak işaretlendiği görülüyor.

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyini Hamas’a karşı “savaş alanı” olarak nitelendirerek, Beyt Hanun’un batısındaki bölgelere saldıracağını ve Gazze’nin güneyindeki “insani bölge” olarak belirlenen alanı genişleteceğini duyurdu.

Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesindeki Selahaddin Yolu ve Reşid Caddesi ise “tahliye rotası” olarak yeniden açıldı.

Gazze’nin Kuzeyinin “Askeri Bölge” İlan Edilmesi Çağrısı

İsrail’in Lübnan’a saldırıları ve İran’a vereceği muhtemel karşılık beklenirken, Gazze’nin kuzeyinde yeni bir şiddet ve göç dalgası başlatılması dikkat çekti.

Uluslararası toplum, İsrail şiddetinin yayıldığı diğer alanları tartışırken, Gazze’nin kuzeyindeki bu yeni hamle, İsrail’deki bazı milletvekilleri ve bakanların Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Gazze Şeridi’nin kuzeyini “sivilden arındırılmış kapalı askeri bölge” ilan etmesi çağrısı yapmasından sonra geldi.

“Israel Hayom” gazetesi, koalisyon hükümetindeki bakanların da aralarında bulunduğu 27 kişinin, 18 Eylül’de Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden tehciri için hazırlanan planı uygulaması için Netanyahu’ya mektup yazdığını bildirdi.

Hangi milletvekili ve bakanların imzaladığı belirtilmeyen mektupta, Gazze Şeridi’ne tüm yardımların kesilmesi, kuzeyinin “Filistinlilerden arındırılarak kapalı askeri bölge” ilan edilmesini içeren “Generaller Planı”nı kabul etmesi için güvenlik kabinesine toplanma talebinde bulunulduğu belirtilmişti.

İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya’da yer alan Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) merkezine gece şiddetli saldırı düzenlemişti.

Ayrıca, İsrail ordusunun kuzeydeki Beyt Hanun ve Cibaliya bölgelerinde gece boyunca saldırıları sürdürdüğü bildirildi.

Bölgedeki Şiddet Dalgası Devam Ediyor

İsrail’in “güvenliğini” öne sürerek 7 Ekim 2023’ten bu yana başta Gazze, Batı Şeria, şimdi de Lübnan’da yol açtığı insani ve bölgesel felaket devam ediyor.

İsrail’in Gazze’ye bir yıldır süren saldırılarıyla 17 bini çocuk, 12 bini kadın yaklaşık 42 bin Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinlilerin 7 Ekim 2023’ten bu yana bir yıldır bombalandığı görüntüler, uzmanlarca uluslararası savaş ve insani hukuka aykırı şeklinde nitelenmesine rağmen tüm dünya tarafından izleniyor ancak engel olunamıyor.

İsrail’in saldırılarını Lübnan’a taşıdığı senaryoda ortaya çıkan can kaybı ve yerinden edilmelere rağmen ABD, yakın zamanda İsrail’e artırılmış 8,7 milyar dolarlık askeri yardım paketi açıkladı.

İran’ın son dönemde düzenlediği balistik füze saldırısının ardından İsrail’in vereceği karşılıkla bölgesel çatışmanın daha şiddetli ve karmaşık hale gelmesinden endişe ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.