DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Beypazarı’ndaki Adaören Kalesi’nde Yüzey Araştırmaları Devam Ediyor
5 okunma

Beypazarı’ndaki Adaören Kalesi’nde Yüzey Araştırmaları Devam Ediyor

ABONE OL
Eylül 18, 2024 10:56
Beypazarı’ndaki Adaören Kalesi’nde Yüzey Araştırmaları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan Adaören Kalesi’nde yürütülen yüzey araştırmaları devam ediyor.

Kaymakam Vedat Yılmaz, Belediye Başkanı Özer Kasap ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Bozkurt, kalede incelemelerde bulundu.

Kaymakam Yılmaz, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Bozkurt ve ekibi ile gerçekleştirdikleri kale ziyaretinden büyük heyecan duyduğunu dile getirdi.

Adaören Kalesi’nin, Ankara Kalesi’nden sonra en iyi korunmuş ve özgün yapısıyla öne çıkan bir kale olduğunu vurgulayan Yılmaz, etkileyici bir vadinin tepesinde yer aldığına dikkat çekti.

Yılmaz, kalede ileride yapılacak arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının, Kirmir Çayı üzerinde bulunan doğal güzelliğe sahip vadinin turizme kazandırılması açısından büyük önem taşıyacağını vurgulayarak, “Hatta hocamızın da söylediği gibi, burası Ihlara Vadisi’nden bile daha güzel bir vadi.” dedi.

Turizmde adını duyuran Beypazarı için önemli bir destinasyon noktasını ilçeye kazandırmak için ilk adımı attıklarını belirten Yılmaz, “Bugün Tolga hocamızdan alan ve kale hakkında bilgi aldık. Desteğimiz onlarla olacak.” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Kasap ise ilk defa Adaören Kalesi’ni ziyaret etme fırsatı bulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Tolga hocamıza teşekkür ediyorum. Etraftaki vadi ve doğa muhteşem. İnşallah arkeolojik çalışmalar sonucunda yer altındaki hazineler ortaya çıkarılırsa, turizme büyük değer katacağına inanıyorum. Beypazarı turizmine de olumlu etkiler sağlayacaktır. Başlatılacak kazı çalışmalarından başarılı sonuçlar alacağız.”

Prof. Dr. Tolga Bozkurt da yaklaşık 3 yıldır Ankara ve kuzey batı ilçelerinde yüzey araştırmaları yaptıklarını, Orta Çağ’dan günümüze uzanan yerleşim alanlarını, arkeolojik alanları, farklı yapı tiplerini ve yerleşim alanlarını tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Adaören mevkisinde Tabanlıoğlu Kalesi olarak da bilinen eski bir kale yapısının bulunduğunu belirten Bozkurt, “Bu kalenin ilk inşasının, bölgedeki tarihi verilere göre Galatlar dönemine tarihlendiğini biliyorduk. Bu seneki yüzey araştırmalarımıza daha çok Adaören Kalesi’ne yoğunlaşarak bazı bulgular elde ettik. Bu bulguları önümüzdeki dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı kazı sonuçlarında ve diğer akademik bilimsel yayınlarımızda paylaşacağız.” dedi.

Kaynak: AA / Yaşar Tonbak – Kültür Sanat

Yerel Haberler Vedat Yılmaz Kültür Sanat Beypazarı Kültür ankara Turizm

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP