DOLAR 34,1583 0.16%
EURO 38,0342 -0.18%
ALTIN 2.885,980,40
BITCOIN 21596190.74502%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

20:27

YATSIYA KALAN SÜRE

Beyin Sağlığını Destekleyen Besinler Açıklandı
12 okunma

Beyin Sağlığını Destekleyen Besinler Açıklandı

ABONE OL
Ağustos 25, 2024 07:44
Beyin Sağlığını Destekleyen Besinler Açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, sağlıklı bir beyin için doğru beslenmenin önemini vurguladı. Tağraf, “Somon balığından yaban mersinine, cevizden zeytinyağına kadar birçok besin, beyin fonksiyonlarını destekleyebilir ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltabilir,” dedi.

Beyza Tağraf, yaşam boyu beyin sağlığını korumak için bilimsel olarak desteklenen ve günlük beslenmeye eklenmesi gereken bazı gıdaları paylaştı. Bu gıdaların beyin sağlığını nasıl koruduğunu ve nörodejeneratif hastalık riskini nasıl azaltabileceğini açıkladı.

Diyetisyen Tağraf, beyin sağlığı için önerdiği gıdaları şöyle sıraladı:

“Yaban Mersini: Yüksek polifenol içeriği sayesinde yaban mersini, güçlü bir antioksidan olarak beyin sağlığını korur. Özellikle hafıza ve öğrenme yeteneklerini artırabilir ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.

Karadut: Antosiyanin bakımından zengin karadut, antioksidan özellikleriyle beyin hücrelerini koruyarak bilişsel işlevleri destekler.

Ceviz: Omega-3 yağ asitleri, polifenoller ve vitamin E açısından zengin ceviz, beyin sağlığı için önemli bir besindir. Bu bileşenler birlikte, nörodejeneratif hastalıkların gelişimini önlemede etkili olabilirler.

Somon: EPA ve DHA gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin somon, beyin hücre zarı sağlığını korur ve sinir iletimini iyileştirir. Bu da bilişsel işlevlerin devamlılığını sağlayarak Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini azaltabilir.

Zeytinyağı : Zeytinyağı, monounsaturated yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından zengindir. Anti-inflamatuar etkileri sayesinde beyin sağlığını destekler ve Alzheimer hastalığı riskini azaltabilir.

Hindistan Cevizi Yağı: Trigliseritler ve ketonlar açısından zengin olan hindistan cevizi yağı, beyin için enerji kaynağıdır. Bu özelliği, bilişsel fonksiyonları artırabilir ve nörodejeneratif hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabilir.

Zerdeçal ve Karabiber: Zerdeçal, güçlü bir anti inflamatuar olan kurkumin içerir. Beyin sağlığını korumada etkilidir ve nörodejeneratif hastalıkların gelişimini azaltabilir. Karabiber ise, kurkumin’in emilimini artırarak etkinliğini yükseltir.

Yumurta: Yumurta, kolin açısından zengin bir kaynaktır; bu da beyin sağlığı ve sinir hücresi iletişimi için gereklidir. Hafıza ve öğrenme yeteneklerini destekleyebilir.

Ispanak: Ispanak, folat ve demir gibi besin öğeleri bakımından zengindir. Folat, beyin fonksiyonlarını desteklerken demir, beyin sağlığı için önemli bir elementtir.

Lahana Turşusu: Lahana turşusu, probiyotik bakteriler açısından zengin olup bağırsak sağlığı ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiye olumlu etkiler sağlayabilir. Bu da bilişsel işlevlerin korunmasına katkıda bulunabilir.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Zeytinyağı Diyetisyen Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP