DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144877-0.40818%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bergamalı Klarnet Sanatçısı Ferit Benli, Ailesiyle Birlikte Müzik Yapmaya Devam Ediyor
5 okunma

Bergamalı Klarnet Sanatçısı Ferit Benli, Ailesiyle Birlikte Müzik Yapmaya Devam Ediyor

ABONE OL
Ağustos 12, 2024 09:48
Bergamalı Klarnet Sanatçısı Ferit Benli, Ailesiyle Birlikte Müzik Yapmaya Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bergamalı klarnet ustası Ferit Benli, ailesi ile birlikte geleneksel düğünlerde ve etkinliklerde sahne alıyor. Oğlu ve torunu, onun davul çalarak eşlik ediyor.

Bergama’nın Atmaca Mahallesi, “Roman müziğinin kalbinin attığı yer” olarak biliniyor. Neredeyse her evde müzik yapılıyor, hem geçim kaynağı hem de eğlence aracı olarak.

Mahalledeki Müzisyenler Kahvehanesi, yörenin düğün ve etkinlikleri için hazırlanan müzisyenlerin buluşma noktası.

Kahvehaneye klarnet, davul, darbuka, kanun ve kemanlarıyla gelen yöresel sanatçılar, organizasyonlar için buradan yola çıkıyor.

58 yaşındaki Ferit Benli, mahalleli müzisyenlerin sevgisini kazanan ve birçoğunun hocası olan bir isim. 8 yaşında babasından ritim dersleri aldıktan sonra trompetle müziğe başladı. Askerlik sonrası ise klarneti keşfetti.

Klarnetindeki yeteneğiyle tanınan Benli, aynı mahalleden klarnetçi Hüsnü Şenlendirici ve müzisyen Ömer Faruk Tekbilek ile birlikte birçok konser ve etkinlikte sahne aldı.

Bergama Belediye Bandosu’nun şefliğini yapan ve belediyenin eğitim merkezinde klarnet dersi veren Benli, şimdi ise ailesiyle birlikte düğünlerde çalıyor. Oğlu ve torunu ona davulda eşlik ediyor. Benli, klarnetiyle izleyenleri büyülüyor.

“Müziksiz yaşam bence yaşam değil.”

Ferit Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğin kendisi için nefes almak kadar önemli olduğunu söyledi. Stresten ve üzüntüden uzaklaşmak için klarnetine sığındığını belirten Benli, müziksiz yaşayamayacağını ifade etti.

Ailesiyle birlikte düğünlerde çalmanın kendisini motive ettiğini söyleyen Benli, dedesinden miras kalan sanatı torunlarına aktarmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

“Başınız ağrıdığında müzikle uğraşın.”

Benli, müzisyenliğin ruh ve gönül işi olduğuna vurgu yaptı. Kurs merkezinde iyi öğrenciler yetiştirdiğini ve mahalledeki müzisyenlere hocalık yapmaya devam edeceğini söyledi.

Enstrüman çalmanın insanı rahatlattığını vurgulayan Benli, “Başınız ağrıdığında müzikle uğraşın. Kavga edeceğinize, kahvehaneye gideceğinize gelin ders alın. Sadece klarnet değil, başka enstrümanlar öğrenin. Avrupa’da 20 yılım geçti. Orada herkes gitar ya da bir enstrümanı çalıp rahatlıyor. Herkes müzikle uğraşırsa hayat çok güzel olur.” dedi.

Düğünlerde davul çalan 38 yaşındaki Cenk Benli, babası ve oğluyla aynı sahnede yer almanın kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Çocukluğundan beri babasıyla birlikte düğünlere çıktığını söyleyen Benli, oğlunu da yanlarına aldıklarından daha eğlenceli olduğunu ve müzik öğrenmesini sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

Küçük davuluyla kalabalığı eğlendiren 8 yaşındaki Ferit Benli ise dedesi gibi olmak istediğini ve davul çalmayı sevdiğini söyledi. Kışın klarnet öğrenmeye başlayacağını da ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Bergama İzmir Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP