DOLAR 34,2636 0.19%
EURO 37,1775 1.13%
ALTIN 2.971,401,59
BITCOIN 25841111.5633%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

19:22

YATSIYA KALAN SÜRE

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
4 okunma

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

ABONE OL
Kasım 7, 2024 10:47
Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Özdoğan, bel fıtığı tedavisinde ameliyatın her zaman gerekli olmadığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, Doç. Dr. Özdoğan, bel ağrısının en sık nedeninin mekanik bel ağrısı olduğunu açıkladı. Bu ağrı tipi genellikle beldeki kas, bağ ve eklemlerin hasarlanmasından veya doğru çalışamamasından kaynaklanır. Ağrının sebebi basit bir kas spazmı olabileceği gibi, omurga tümörleri, bel kayması, omurga kanal daralması ve omurga kırıkları gibi daha ciddi nedenler de söz konusu olabilir.

Doç. Dr. Özdoğan, bel ağrısı için ameliyatsız tedavi seçeneklerinin olduğunu belirtti. “Hastalarımızı muayene edip radyolojik görüntüleme sonuçlarını inceledikten sonra, transforaminal enjeksiyon, faset eklem enjeksiyonu, radyofrekans termokoagülasyon veya ozon tedavisi yöntemlerinden uygun olanları öneriyoruz. Bu tedavi yöntemleri, genel anestezi gerektirmez, lokal anestezi ile hasta uyanıkken, tam donanımlı görüntüleme merkezlerinde veya ameliyathanede röntgen cihazı altında uygulanabilir. Transforaminal enjeksiyonda, fıtığın baskı yaptığı sinire doğrudan ilaç verilir ve röntgen görüntüsü kılavuzluk eder. Bu sayede ağrı azaltılır ve sinir ödemi giderilir.” dedi.

Doç. Dr. Özdoğan, uzun süren bel ağrısına dikkat çekerek, “3 ay veya daha uzun süreli bel ağrısı yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Faset eklem enjeksiyonu ve radyofrekans termokoagülasyon yöntemlerinde, omurların birbiriyle yaptığı eklemlerden kaynaklanan ağrıların, radyofrekans cihazıyla ağrı bölgesine verilen ısı ve ilaçlarla giderilmeye çalışıldığını belirtti. Ozon tedavisinde ise, disk içine ozon verilerek fıtık parçalarının küçültülmesi ve disk basıncının azaltılması hedeflenir.

Doç. Dr. Özdoğan, travma, obezite, ağır kaldırma, bilinçsiz spor aktiviteleri, uzun süre ayakta durma, ofiste kötü oturma pozisyonu, genetik yatkınlık ve bazı metabolik hastalıkların bel fıtığına neden olabileceğini açıkladı. “Bel ve bacak ağrıları, ayakta kuvvet kaybı, karıncalanma ve uyuşma hissi, idrar ve gaita kaçırma bel fıtığı belirtileridir.” diye ekledi.

Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi Bel Fıtığı Bel Ağrısı Ekonomi Çamlıca Hastane Eğitim Sağlık Selçuk”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP