DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Bebeklerde büyüme atağı rehberi!
13 okunma

Bebeklerde büyüme atağı rehberi!

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 16:45
Bebeklerde büyüme atağı rehberi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bebekler, hayata gözlerini açmadan önce bile anne karnında hızlı bir gelişim sürecine girerler. Bu süreç boyunca sürekli değişimler yaşarlar ve her yeni evrede, ebeveynlerin alışmadığı yeni davranışlar ve ağlama krizleri ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Nedir?

Bebeklerde, zihinsel ve bedensel gelişimin hızlandığı dönemlere büyüme atakları denir. Bu dönemlerde bebekler daha huysuz olabilir, sürekli ağlayabilir, uzun süre uyuyabilir veya sürekli kucak isteyebilirler. Ebeveynlerin görevi, sabırla bebeğin ihtiyaçlarını karşılayarak uygun bir yaklaşım bulmaktır.

Ataklar Sonrası Yeni Başlangıçlar

Büyüme atakları, bebeklerin çevrelerini tanımaya ve keşfetmeye başlamalarıyla ilgilidir. Bu yeni deneyimler, bebeklerin alıştıkları rutini değiştirir ve beslenme, uyku gibi alışkanlıklarında da değişikliklere neden olabilir. Ebeveynler için zorlu bir dönem olsa da, ataklar sonrasında bebeğin ilk kez emeklediğini veya yürüdüğünü görmek büyük bir mutluluk kaynağıdır.

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zaman Görülür?

Büyüme atakları aydan aya değişiklik gösterse de genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda, 3 ve 6. aylarda gözlemlenir. Son olarak ise 2. yaşta bir atak dönemi yaşarlar. Bu ataklar genellikle 2 ila 4 gün sürer ve 2 yıla kadar toplamda 10 kez yaşanabilir.

Bebeklerde büyüme atağı rehberi!

İlk Gülümsemeler

4 ve 5. haftalar arasında görülen ilk atakta, bebeğin yüzünü daha net görebilirsiniz. Bu dönemde, uyuduğu süre ilk zamanlara göre daha azdır ve bebeğinizin ilk gülümsemelerini görebilirsiniz. Diğer ataklara göre daha sakin geçen bu dönemde, iç organlar ve metabolizma gelişir ve duyular daha da hassaslaşır.

Kollar ve Bacaklara Özgürlük

7 ila 9. haftalar arasında görülen büyüme atağı genellikle ilk atağa göre daha zorludur. Bu dönemde, bebekte sıklıkla gaz sancıları başlar, bu da bebeğin daha huysuz olmasına ve sık sık uykusundan uyanmasına neden olabilir. Aynı zamanda, bebek bu dönemde daha hareketli hale gelir, ellerini ve kollarını incelemeye başlar ve hareket etmeye çalışır. Kol ve bacaklarının hareketlerini kontrol etmeyi öğrenir.

Dünyayla Tanışma Zamanı

11 ve 12. haftalarda bebekler daha hareketli olmaya başlar. Kaslarını daha rahat hareket ettirebildikleri için gaz problemleri azalır. Değişik sesler çıkarabilir, salya akıtabilir ve kolları ve bacaklarıyla nesnelere dokunabilir. 14 ve 19. haftalarda ise kusma problemleri azalır. Parmak kasları gelişir, oyuncak veya emziği sıkıca tutabilirler. Seslere tepki verir ve ismi söylendiğinde dönüp bakabilir.

Bebeklerde büyüme atağı rehberi!

İlişkiler Hassaslaşıyor

22,5. ve 26,5. haftaları arasında anneden ayrıldığında ağlamalar başlar ve her gördüğünü isteme eğilimindedir. Aynı zamanda söylenen kelimeleri tekrar ettiği bir dönemdir. 33,5. ve 37,5. haftaları arasında her şeyi kategorilendirmeye başlar. Nesneleri, duyuları, insanları ve hayvanları belli gruplara dahil ederek ayırt edebilir. Nasıl hissetmesi gerektiğine karar verir, bir anda ağlarken saniyeler sonra gülme krizine girebilir.

Değişim Şimdi Başlıyor

50,5. ve 54,5. haftaları arası asıl değişimin başladığı dönemdir. Günlük hayatın rutinlerini keşfetmeye başlar. Giysilerini kendisi getirerek dışarı çıkmayı talep edebilir, oyuncaklarıyla oynarken hayal gücünü kullanır ve yeni beceriler kazanır. 59,5. ve 64,5. haftaları arasında ise kurallar dönemi başlayabilir. “Hayır”, “Dur”, “Yapma” gibi komutları anlayabilir. İstediğini yaptırmak için sürekli ağlayabilir.

Son Atak ve Rahatlama…

70,5. ve 76,5. haftalarında bebeğin son ataklarının yansımaları görülür. Bu döneme “istediğimi yaparım” tavrı damga vurur. Dürüst, faydalı veya dikkatli olmak gibi kavramları algılamaya, kendi değerlerini oluşturmaya başlar. Aynı zamanda “sen” ve “ben” kavramlarını keşfeder ve ilk çizimlerini yapmaya başlar.

Kaynak: Bültenler / Anne Çocuk

Bebek Anne Çocuk Kadın Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP