DOLAR 34,2867 0.15%
EURO 37,2168 0.12%
ALTIN 3.004,86-0,22
BITCOIN 23405560.89349%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:16

AKŞAMA KALAN SÜRE

Batman’da Nadir Bir Otoimmünite Vakası: Hapşırık Refleksine Son Verildi
7 okunma

Batman’da Nadir Bir Otoimmünite Vakası: Hapşırık Refleksine Son Verildi

ABONE OL
Ekim 24, 2024 07:43
Batman’da Nadir Bir Otoimmünite Vakası: Hapşırık Refleksine Son Verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

24 yaşındaki Benazir Aydın, Batman’da aralıksız hapşırma şikayetiyle hastaneye başvurdu. Aydın’ın şikayeti, 18 Eylül’den beri devam ediyordu ve serum tedavisiyle bile düzelmemişti. Yapılan tetkikler sonucunda, Aydın’da otoimmünite hastalığına bağlı olarak bağışıklık sisteminin aşırı yanıtı tespit edildi. Bu durum, hapşırık refleksini uyaran sinirlerde iltihaba neden olmuştu.

Aydın, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alınmasının ardından 2 Ekim’de Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Ankara’da yapılan detaylı incelemeler, otoimmüniteye bağlı olarak, sinirlerde iltihabı doğruladı. Uygulamaya konulan tedavi planı, Aydın’ın hapşırma şikayetlerinin son bulmasını sağladı. Tedavisi tamamlanan Aydın, bugün taburcu edildi.

‘TEDAVİDE BAŞARI ELDE EDİLDİ’

Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Enes Şahiner, Aydın’ın 1 aya yakın süredir devam eden hapşırma şikayetinin, beslenme durumunu ciddi şekilde etkilediğini belirtti. “Hastamızda kilo kaybı da gözlemlenmişti” diyen Şahiner, “Yapılan tetkikler sonucunda, otoimmünite hastalığına bağlı olarak, hapşırık refleksini uyaran sinirlerde iltihap tespit edildi. Hastamıza ağızdan ilaç tedavileri ve sinirin aşırı aktivitesini ortadan kaldırmaya yönelik anestezi tedavileri uyguladık. Sonuç olarak, tedavide başarı elde edildi” dedi.

‘BENZER BİR VAKA GÖRMEDİK’

Doç. Dr. Şahiner, Aydın’ın genel durumunun iyi olduğunu, beslenebildiğini ve hapşırma şikayetlerinin ortadan kalktığını ifade etti. “Hastamız, enjeksiyon tedavisiyle birlikte, hastalığa sebep olan durumu ortadan kaldırmaya yönelik ilaç tedavisi görmeye devam edecek” diyen Şahiner, “Bilkent Şehir Hastanesi, nadir görülen hastalıklarda uzmanlaşmış bir hastane olmasına rağmen, böyle bir vaka daha önce ne kliniğimizde ne de hastanemizde görülmedi. Dünya literatüründe de benzer birkaç vaka bildirilmiş olsa da, bu vaka hem ülkemiz hem de dünya için nadir bir vaka” diye belirtti.

‘HAPŞIRIK SİNİRLERİ UYUŞTURULDU’

Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Semih Başkan, Aydın’ın tedavi sürecini şöyle anlattı: “Hapşırmaya sebep olan sinirleri uyuşturduk ve çok iyi sonuçlar elde ettik. İnsan yüz bölgesinde duyusunu alan sinirler vardır. Bu sinirler bazen refleks şeklinde hapşırmaya neden olur. Aydın’ın durumunda, bu refleks sürekli bir hal almıştı. Ultrason eşliğinde, sinirleri teker teker bulup, lokal anestezi dediğimiz ilaçlarla uyuşturduk. Bu sayede refleksi ortadan kaldırdık ve başarılı bir tedavi gerçekleştirdik.”

Tedavisi tamamlanan Benazir Aydın, taburcu edildi.

Haber-Kamera: Ruken KADIOĞLU-Muhammet BAYRAM/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

3-sayfa Ankara Batman Sağlık Güncel Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP