DOLAR 34,2560 0.02%
EURO 37,6758 0.1%
ALTIN 2.909,740,03
BITCOIN 21605130.96372%
İstanbul
23°

AÇIK

05:37

SABAHA KALAN SÜRE

Batıya doğru hareket ediyor, kırıldığında 7.8’e kadar deprem üretecek
14 okunma

Batıya doğru hareket ediyor, kırıldığında 7.8’e kadar deprem üretecek

ABONE OL
Ekim 4, 2024 07:43
Batıya doğru hareket ediyor, kırıldığında 7.8’e kadar deprem üretecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Marmara Bölgesi’nin deprem riskiyle ilgili endişe verici bir uyarı daha geldi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Bölgesi’nin deprem riskinin önemine dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı.

Marmara Belediyeler Birliği’nin 2’nci Meclis Toplantısı Bursa’da gerçekleştirildi. Toplantıda Marmara Bölgesi’nin afet yönetimi ele alındı. AFAD yetkililerinin yanı sıra belediye başkanları da toplantıya katıldı.

Batıya doğru hareket ediyor, kırıldığında 7.8'e kadar deprem üretecek

“MARMARA FAYI 7.8’LİK DEPREM ÜRETEBİLİR”

Prof. Dr. Tatar, Marmara fayının 250 yıldır enerji biriktirdiğini ve 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtti. 1999 İzmit depremiyle 1912 Mürefte depremi arasında kalan bölgede henüz bir kırılma olmadığını vurgulayan Tatar, bu fayın elastik payının tükenmesiyle büyük bir deprem riski taşıdığını açıkladı. Bu fayın her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini ve 6 ila 7 metre arasında yer değiştirdiği de belirtildi.

“6 ŞUBAT HİÇBİR HATAYI AFFETMEDİ”

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerine değinen Prof. Dr. Tatar, bu depremlerin “hiçbir hatayı affetmediğini” ve depreme hazırlık konusunda 85 milyon insanın hata yaptığı yerleri sorgulaması gerektiğini söyledi. 17 Ağustos depreminin bir milat olduğunu düşünürken, 6 Şubat depreminin bu milat algısını değiştirdiğini ifade etti.

Batıya doğru hareket ediyor, kırıldığında 7.8'e kadar deprem üretecek

“BURSA, KAYGILANDIĞIM YERLERDEN BİRİSİ”

Bursa’nın yüksek deprem riski taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Tatar, bu bölgenin en çok kaygılandığı yerlerden biri olduğunu belirtti. 1855 Bursa depreminin Uluabat fayından kaynaklandığını hatırlatarak, sadece Marmara’nın değil, güneyinde de aktif faylar bulunduğunu vurguladı.

“AFETLERİ ÖNLEYİCİ YATIRIMLARA DAHA FAZLA KAYNAK AYIRMALIYIZ”

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, afet önleyici yatırımlara daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini vurguladı. Bozbey, gelecek nesillere afete hazırlıklı kentler bırakmanın hepimizin görevi olduğunu söyledi. Afetlere karşı hazırlıkların entegre bir şekilde yapılmasının önemini vurguladı ve afet konteynerlerinin her mahallede yer alması, afet gönüllüsü eğitimlerine hazırlıklı olunmasının gerekli olduğunu belirtti. Belediye bütçesinin de sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Batıya doğru hareket ediyor, kırıldığında 7.8'e kadar deprem üretecekKaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmara Bölgesi Marmara Güncel Enerji Sağlık Deprem Bursa Tatar Dünya AFAD

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP