DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2153784-0.5005%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Batık kripto borsası FTX, alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeyecek
12 okunma

Batık kripto borsası FTX, alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeyecek

ABONE OL
Ağustos 14, 2024 09:39
Batık kripto borsası FTX, alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

New York’taki bir mahkeme, iflas eden FTX kripto para borsası ve bağlı şirketi Alameda Research’ün alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeme yapmaları yönünde karar verdi.

Bu karar, 2022’de FTX’in çöküşünün ardından kripto para piyasalarında büyük yankı uyandıran olaylar zincirinde önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Batık kripto borsası FTX, alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeyecek

FTX, ALACAKLILARINA 12,7 MİLYAR DOLAR ÖDEYECEK

Mahkeme, FTX ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) arasında varılan 12,7 milyar dolarlık anlaşmayı onayladı. Bu cezaya ek olarak, FTX ve Alameda yöneticilerine, hayatlarının sonuna kadar ABD’de kripto para hizmeti vermeleri ve piyasada aracılık yapmaları yasaklandı.

Mart ayında FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, 25 yıl hapis cezası ve 11 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı. Yargıç Lewis Kaplan, ceza kararını açıklayarak, Fried’in çöküşten önce yaşanacaklardan haberdar olduğunu belirtmişti.

Batık kripto borsası FTX, alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeyecek

FTX ÇÖKÜŞÜ: NE OLMUŞTU?

Kasım 2022’de FTX iflasını açıklamış ve şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried istifa etmişti. Aralık ayında, ABD’nin suç duyurusunun ardından Bankman-Fried Bahamalar’da gözaltına alınmıştı. ABD’ye teslim edilen Bankman-Fried, duruşmaya kadar kefaletle serbest bırakılmıştı. Kendisine yöneltilen dolandırıcılık suçlamalarını reddeden Bankman-Fried, hatalar yaptığını ancak hiçbir zaman fon çalmayı amaçlamadığını öne sürmüştü. Ancak ağustos ayında, tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle kefaleti iptal edildi ve eski CEO bir cezaevine gönderildi.

Eski CEO’nun aleyhindeki ceza davalarından ilki kapsamında Ekim ayında jüri seçimi başlamıştı. Davada ifadelerini veren FTX’e bağlı Alameda Research şirketinin eski Üst Yöneticisi Caroline Ellison, FTX’in eski yöneticilerinden Nishad Singh ve kripto borsasının kurucu ortağı Gary Wang, dolandırıcılık suçlamalarını kabul etmişti. Bu tanıklar, “müşteri fonlarının kötüye kullanılması” kapsamındaki kararları veren kişi olarak Bankman-Fried’ı işaret etmişti. Savunma avukatları ise, suçunu ve savcılarla işbirliği yapmayı kabul eden Bankman-Fried’ın üç eski çalışma arkadaşının, hafif cezalar alma umuduyla ifadelerini Bankman-Fried’ı suçlayacak şekilde uyarladıklarını söylemişti.

Batık kripto borsası FTX, alacaklılarına 12,7 milyar dolar ödeyecekSam Bankman-Fried

JÜRİ, BANKMAN-FRIED’I SUÇLU BULMUŞTU

Bankman-Fried, mahkemedeki ifadesinde, iyi niyetle hareket ettiğini savunmuş, yaptıklarının FTX’in avukatlar tarafından hazırlanan politikalarına uygun olduğuna inandığını belirtmişti. FTX’in önemli kararlarına avukatların dahil olduğunu anlatan Bankman-Fried, kredilerin de avukatlar tarafından yapılandırıldığını kaydetmişti. Bankman-Fried’ın avukatları da “kötü risk yönetiminin” suç olmadığını ifade etmişti. Savcılar ise jüriden MIT mezunu ve milyarlarca dolarlık iki şirket kurmuş Bankman-Fried’ın “aslında hiçbir şeyden haberi olmadığına” inanmamalarını istemişti. Jüri, Kasım ayında dört saati aşkın müzakerenin ardından elektronik dolandırıcılık, menkul kıymet dolandırıcılığı ve kara para aklama da dahil 7 suçtan eski CEO’yu “suçlu” bulmuştu. New York Güney Bölge Savcısı Damian Williams, Bankman-Fried’ın, “Amerikan tarihinin en büyük mali dolandırıcılıklarından birini gerçekleştirdiğini” belirtmişti. Bankman-Fried, federal ceza kuralları uyarınca 110 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Haberler.com / Abdullah Aydemir – Ekonomi

Kripto Para New York Ekonomi Dünya Kripto Para Hukuk Finans Dünya Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP