DOLAR 34,1263 0.29%
EURO 38,1014 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2141348-0.3554%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Batı ve Orta Afrika’da Şifacı Enstrüman Goje
10 okunma

Batı ve Orta Afrika’da Şifacı Enstrüman Goje

ABONE OL
Ağustos 30, 2024 10:48
Batı ve Orta Afrika’da Şifacı Enstrüman Goje
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batı ve Orta Afrika’da yüzyıllardır kullanılan “goje”, yalnızca bir müzik aleti olmaktan öte, şifalı bir enstrüman olarak kabul edilir. Kamerun’dan Nijerya’ya, Togo’dan Benin’e kadar geniş bir alanda, sesi hastalıkları iyileştirdiğine inanılan “goje”, “şifacı enstrüman” olarak anılır.

AA muhabiri, Afrika’nın zengin müzik kültürü hakkında hazırladığı dosya haberinde, Batı ve Orta Afrika’nın en eski müzik aletlerinden biri olan “goje”yi ele aldı.

Düğünler, cenazeler gibi birçok törende olmazsa olmaz bir enstrüman olan “goje”, genellikle bölgedeki üflemeli ve vurmalı çalgılara eşlik eder, ancak solo olarak da çalınabilir.

Mistik ve geleneksel bir enstrüman olan “goje”, su kabağına gerilen kertenkele veya yılan derisi üzerine yerleştirilen at kılı ve kuyruğundan oluşan gövdesi ve yine at kılı ve kuyruğu ile kaplı bagetlerden oluşan çubuğu ile benzersiz bir yapıya sahiptir.

“Goje sesi ile hastalarımızı iyileştiriyoruz.” diyen Kamerunlu kalangu ve “goje” sanatçısı Abdo Hamadou, AA muhabirine, enstrümanın Afrika’daki tarihini anlattı.

Tek veya iki telli olabilen “goje”, geleneksel müziklerin yanı sıra modern müziklere de eşlik eder. Hamadou, “goje”nin kıtanın birçok bölgesinde asırlardır düğün, cenaze ve dini merasimler gibi birçok etkinliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguluyor.

“Goje”, müzik aleti olmanın ötesinde mistik ve büyülü bir güce sahiptir. Hamadou, “Goje sesi ile hastalarımızı iyileştiriyoruz. Nedenini anlayamasak da, bir hastalıkla karşılaştığımızda ‘goje’ çalarak şifacı ruhları çağırırız ve bu ruhlar hastalarımızı iyileştirir.” diye açıklıyor.

Hamadou, birçok Afrika etnik grubu için “goje”nin enstrümanlar arasında çok saygın bir yere sahip olduğunu belirterek, mistik ve büyülü olduğuna inanıldığından birçok dini ritüele eşlik ettiğini söylüyor.

Hamadou, “Sahel ve Orta Afrika ritüellerinde, insanlar ‘goje’nin ruh dünyasının sesini yaşadığımız dünyaya taşıdığına ve dünya dışı varlıklarla iletişim kurma dili olduğuna inanıyor.” diyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Orta Afrika Nijerya Kamerun Afrika Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.