DOLAR 34,0867 0.18%
EURO 38,1021 0.06%
ALTIN 2.840,470,41
BITCOIN 21768423.14897%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü Türkiye’de var mı, tedavisi var mı?
16 okunma

Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü Türkiye’de var mı, tedavisi var mı?

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 08:44
Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü Türkiye’de var mı, tedavisi var mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batı Nil Virüsü nedir ve nasıl bulaşır? Türkiye’de var mı? Tedavisi var mı? Nerelerde görüldü? İnsanlar arasında bulaşır mı? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

BATI NİL VİRÜSÜ: BİR ARBOVİRÜS ENFEKSİYONU

Batı Nil Ateşi, sivrisineklerin taşıdığı bir arbovirüsün neden olduğu bir hastalıktır. Bu virüs ilk olarak 1937’de Uganda’da keşfedilmiş ve o zamandan beri dünya genelinde yayılmış durumda. Kuşlardan beslenen sivrisinekler bu virüsü insanlara taşır. Her ne kadar çoğu insan bu virüsle karşılaştığında herhangi bir belirti göstermese de, enfekte olan kişilerin küçük bir yüzdesi (yüzde 1’den az) ensefalit veya menenjit gibi ciddi nörolojik komplikasyonlar geliştirebilir.

BATI NİL VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE MEVCUT MU?

Sağlık Bakanlığı, 2010’dan itibaren Türkiye’de Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarının görüldüğünü duyurdu. Bakanlık, özellikle bu hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan veya seyahat eden kişilerin virüsten korunmak için gerekli önlemleri almalarını önemle vurguladı. En önemli korunma yöntemi ise sivrisinek ısırıklarından sakınmaktır. Bakanlık, bu bölgelerde seyahat eden vatandaşların yayınladıkları seyahat talimatlarına dikkatlice uymalarını tavsiye ediyor. En son verilere göre, 2024 yılında 6 kişi Batı Nil Virüsü enfeksiyonu teşhisi konmuştur.

Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü Türkiye'de var mı, tedavisi var mı?

BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Batı Nil Virüsü’nün kuluçka süresi genellikle 2 ila 14 gün arasında değişir, ancak çoğunlukla 2 ila 6 gün sürer. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu süre daha uzun olabilir.

Enfekte olan kişilerin büyük bir kısmı (yüzde 70-80) herhangi bir belirti göstermez. Ancak bazı kişilerde ateş, ishal, kusma, eklem ve baş ağrıları, vücut ağrıları veya döküntü gibi semptomlar görülebilir. Virüs kapan her 5 kişiden 1’inde bu tip belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalar genellikle tamamen iyileşirler, ancak yorgunluk ve halsizlik birkaç hafta veya ay boyunca devam edebilir.

Nadir durumlarda, Batı Nil Virüsü ciddi belirtilerle seyredebilir. Enfekte olan kişilerin yüzde 1’inden azında ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ağır nörolojik komplikasyonlar gelişebilir. Bu ciddi durumlarda baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, koma, titremeler, nöbetler veya felç gibi belirtiler görülür. İyileşme süreci haftalar veya aylar sürebilir ve bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir. Batı Nil Virüsü nedeniyle nörolojik komplikasyonlar yaşayanların yüzde 10’u hayatını kaybedebilir.

Kanser, diyabet, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunları olan kişiler Batı Nil Virüsü nedeniyle ciddi hastalık riski açısından daha fazla tehdit altındadır.

Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü Türkiye'de var mı, tedavisi var mı?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP