DOLAR 34,1151 0.28%
EURO 38,1432 0.21%
ALTIN 2.867,381,36
BITCOIN 21626920.80933%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Batı Nil Virüsü İle İlgili Uyarılar
7 okunma

Batı Nil Virüsü İle İlgili Uyarılar

ABONE OL
Eylül 13, 2024 09:45
Batı Nil Virüsü İle İlgili Uyarılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doç. Dr. Duran Tok, Liv Hastanesi Ankara Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden, Batı Nil virüsünün insanlarda nasıl yayıldığını açıkladı. Virüsün normalde insandan insana bulaşmadığını belirtti, ancak doğum, emzirme, organ nakli veya kan transfüzyonu yoluyla anneden bebeğe geçebileceğini söyledi.

Doç. Dr. Tok, Batı Nil virüsünün sivrisineklerin sokmasıyla bulaştığını ve asemptomatik dönemden ölümcül nörolojik durumlara kadar çeşitli semptomlarla seyredebilen bir viral hastalık olduğunu açıkladı.

‘DÜNYA GENELİNE YAYILMA RİSKİ VAR’

Doç. Dr. Tok, Batı Nil virüsünün esasen kuşlarda bulunduğunu ve Culex türü sivrisineklerin kuşlardan virüsü alıp insanlara ve hayvanlara bulaştırdığını belirtti. Virüsün kuşlara ve sivrisineklere geri dönebildiğini ve göçmen kuşlar aracılığıyla dünya genelinde yayılabileceğini ifade etti. İnsandan insana bulaşmanın normalde gerçekleşmediğini ancak doğum, emzirme, organ nakli veya kan transfüzyonu yoluyla olabileceğini vurguladı.

‘ENFEKSİYONA YAKALANANLARIN 5’TE 1’İNDE ATEŞ GÖRÜLÜYOR’

Doç. Dr. Tok, virüsün kuluçka süresinin 2 ila 14 gün olduğunu ve hastalananların çoğunun belirti göstermeden iyileştiğini, ancak yaklaşık yüzde 20’sinde ateş görülmesi gibi belirtiler ortaya çıktığını açıkladı. Ateşe ek olarak eklem ağrıları, vücut ağrıları, baş ağrısı, kusma ve ishal de görülebileceğini belirtti. Bazı kişilerde uzun süreli halsizlik, uyku hali, koma ve nadir durumlarda ölüm görülebildiğini de ekledi.

KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Doç. Dr. Tok, Batı Nil virüsünden korunmanın en etkili yolunun sivrisinek ısırıklarına maruz kalmayı önlemek olduğunu söyledi. Korunma için aşağıdaki önerileri paylaştı:

“Evden çıkmadan önce uygun sinek kovucu kullanmak uzun süreli koruma sağlayabilir. Güneş battıktan sonra dışarı çıkılacaksa uzun kollu giysiler ve pantolon giyilerek risk azaltılabilir. Pencere ve kapılara sineklik takılmalı, evlerde yeterli hava dolaşımı sağlanmalı ve varsa klima kullanılmalıdır. Sivrisineklerle mücadele etmek için su birikintileri önlenmeli ve sivrisinek sayılarının azaltılması önemlidir. Açık foseptik çukurlar kapatılmalı ve riskli bölgelerde yaşayanlar cibinlik kullanmalıdır.”

Doç. Dr. Tok, Batı Nil virüsü için spesifik bir tedavi veya aşı olmadığını, semptomları azaltmak için destek tedavisi uygulandığını ve hafif vakaların çoğunun kendiliğinden iyileştiğini belirtti. Ancak bazı semptomların 1-2 hafta sürebileceğini ve ciddi vakaların tıbbi bakım ve destekleyici tedavi için hastaneye yatış gerektirebileceğini de ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Batı Nil Virüsü Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP