DOLAR 34,1004 0.2%
EURO 38,0782 0%
ALTIN 2.834,030,18
BITCOIN 21378360.91421%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Batı Nil Ateşi Hastalığına Panik Yapmak Doğru Değil
11 okunma

Batı Nil Ateşi Hastalığına Panik Yapmak Doğru Değil

ABONE OL
Eylül 6, 2024 10:45
Batı Nil Ateşi Hastalığına Panik Yapmak Doğru Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, Batı Nil Ateşi hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doğan, her sivrisinek ısırığının hastalığa neden olmadığını vurgulayarak, “Panik yaratmanın doğru olmadığını” belirtti.

Doğan, Batı Nil Ateşi’nin sivrisinekler aracılığıyla bulaştığını ve özellikle göçmen kuşların batı illerine olan hareketleriyle bu bölgelerde görülme sıklığının arttığını söyledi. Küresel ısınmanın etkisiyle göçmen kuşların rotalarında değişiklikler yaşandığını ve bu durumun batı illerinde Batı Nil Ateşi görülme olasılığını artırdığını ifade etti.

Doğan, hastalığın ana rezervuarının göçmen kuşlar olduğunu, ancak insanlara bulaşmanın kuleks cinsi sivrisinekler aracılığıyla gerçekleştiğini açıkladı. Hastalığın belirtilerinin genellikle hafif olduğunu ve insanların %90’ında gribal semptomlarla seyrettiğini belirterek, ateş, halsizlik, kırgınlık, kas ve eklem ağrıları, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin görülebileceğini belirtti. Bununla birlikte, %10’luk bir grupta ensefalit olarak adlandırılan ve beyin fonksiyonlarını etkileyen ciddi bir durum görülebileceğini söyledi. Ensefalit durumunda kısmi felç, yürüme güçlüğü ve bilişsel fonksiyonlarda yetersizlik gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

‘PANİK YARATMAK DOĞRU DEĞİL’

Doğan, sivrisinek ısırığı sonrasında panik yapmanın gereksiz olduğunu vurguladı. Her ısırığın hastalığa yol açmadığını belirterek, halkı sakin olmaya çağırdı. Özellikle göçmen kuşların hareketlerinin yoğun olduğu ilkbahar sonu ve sonbahar başı dönemlerinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Doğan, Batı Nil Ateşi’ne karşı temel mücadele yönteminin sivrisineklerle mücadele olduğunu belirtti. Bataklıkların kurutulması, su havzalarının ilaçlanması ve sivrisinek larvalarının çoğalmasının engellenmesi hastalığın yayılmasını önlemenin önemli yolları arasında yer alıyor.

Doğan, ailelere yönelik bazı önerilerde bulundu. Sivrisinek yoğun ortamlarda bulunulması durumunda sinek kovucu krem veya spreyler kullanılmasını, evlerde sineklik takılmasını ve küçük çocuklar için cibinlik kullanılmasını tavsiye etti. Sivrisinek ısırığı sonrasında lokal kızarıklık gibi durumların normal olduğunu ancak ateş, halsizlik, kırgınlık gibi gribal semptomların olması durumunda bir hekime danışılmasını önerdi.

‘ENSEFALİT CİDDİ BİR DURUMDUR’

Doğan, Batı Nil Ateşi’nin en ciddi durumunun ensefalit olduğunu belirtti. Virüsün merkezi sinir sistemini etkileyerek beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olduğunu açıkladı. Ensefalit vakalarının çoğunlukla hastaneye yatış gerektiren ciddi bir durum olduğunu vurgulayarak, bu hastaların servis veya yoğun bakımda tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Namık Kemal Üniversitesi Mustafa Doğan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP