DOLAR 34,1041 0.22%
EURO 38,1317 0.12%
ALTIN 2.840,700,42
BITCOIN 21574051.81699%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Batı Nil Ateşi Hastalığına Panik Yapmak Doğru Değil
11 okunma

Batı Nil Ateşi Hastalığına Panik Yapmak Doğru Değil

ABONE OL
Eylül 6, 2024 10:45
Batı Nil Ateşi Hastalığına Panik Yapmak Doğru Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, Batı Nil ateşi hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Doğan, tüm sivrisinek ısırıklarının bu hastalığı bulaştırmadığını vurgulayarak, gereksiz bir panik havasının yaratılmaması gerektiğini belirtti.

Doğan, Batı Nil ateşinin özellikle göçmen kuşların batı illerine olan göçleriyle bu bölgelerde görülmeye başladığını açıkladı. Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin, dünyanın farklı bölgelerinde görülen hastalıkların yeni bölgelerde de ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Göçmen kuşların göç rotalarının değişmesiyle birlikte batı illerimizde de Batı Nil ateşi vakalarının görülebildiğini söyledi.

‘PANİK YAPMAYIN’

Doğan, Batı Nil ateşi virüsünün ana kaynağının göçmen kuşlar olduğunu, ancak hastalığın insanlara Kulex cinsi sivrisinekler aracılığıyla bulaştığını belirtti. Sivrisinek ısırığı sonrasında hastalığın bulaşma olasılığının düşük olduğunu vurgulayan Doğan, “Tüm sivrisinek ısırıkları Batı Nil ateşi hastalığına yol açmaz. Bu nedenle panik havası yaratmak doğru olmaz” dedi.

Doğan, Batı Nil ateşinin genellikle gribal semptomlarla seyrettiğini ve yüzde 90 oranında ateş, halsizlik, kırgınlık, kas ve eklem ağrıları, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Hastaların çoğunluğunun kendiliğinden iyileştiğini belirten Doğan, ancak bazı durumlarda ensefalit denilen, beyin fonksiyonlarını etkileyen bir durumun ortaya çıkabileceğini belirtti. Ensefalit, kısmı felç, yürüme güçlüğü ve bilişsel fonksiyonlarda yetersizlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

‘ÖNLEMLER ÖNEMLİ’

Doğan, Batı Nil ateşi için temel mücadele yönteminin sivrisineklerle mücadele olduğunu söyledi. Bataklıkların kurutulması, su havzalarının özellikle sivrisinek larvalarının çoğaldığı ilkbahar döneminde ilaçlanması, sivrisinek popülasyonunun azaltılmasına yönelik önemli adımlar olduğunu belirtti. Doğan, ailelere sivrisinek ısırıklarına karşı bazı önlemler alma konusunda önerilerde bulundu. Sivrisinek yoğun ortamlarda sinek kovucu kremler veya spreyler kullanılmasını, evlerde sineklik ve küçük çocuklar için cibinlik kullanılmasını tavsiye etti.

‘ENSEFALİT CİDDİ BİR DURUM’

Doğan, Batı Nil ateşinin en ciddi durumunun virüsün merkezi sinir sistemini etkileyerek beyin fonksiyonlarını bozması olduğunu söyledi. Ensefalit, ciddi bir beyin iltihabı olup hastaneye yatış ve yoğun bakım tedavisi gerektirebilir. Doğan, ensefalit durumunda hayati tehlike riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR /TEKİRDAĞ,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Namık Kemal Üniversitesi Mustafa Doğan Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP