DOLAR 34,2699 0.08%
EURO 37,6716 0.09%
ALTIN 2.914,22-0,24
BITCOIN 21834122.10188%
İstanbul
21°

AÇIK

20:03

YATSIYA KALAN SÜRE

Basmane’de 96 Yıllık Helvaci, Geleneksel Lezzetleri Yaşatıyor
6 okunma

Basmane’de 96 Yıllık Helvaci, Geleneksel Lezzetleri Yaşatıyor

ABONE OL
Ekim 7, 2024 07:50
Basmane’de 96 Yıllık Helvaci, Geleneksel Lezzetleri Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in tarihi Basmane semtinde, 96 yıllık dükkanında dede mesleği helvacılığı sürdüren 77 yaşındaki İhsan Helvacı, mesleğe 10 yaşında babasının yanında çırak olarak başlamış ve 67 yılı geride bırakmış. “Gözümü burada açtım, burada büyüdüm, bu mesleği severek yaptım.” diyen Helvacı, dükkanı gücü yettiğince yaşatmayı hedefliyor.

Helvacı ailesinin hikayesi Osmanlı döneminde Konya Akşehir’de başlıyor. Dede mesleğini sürdüren İhsan Helvacı, soyadını da bu meslekten aldığını anlatıyor. Babası Mehmet Helvacı ve amcası İbrahim Helvacı, Akşehir’den İzmir’e gelerek 1928 yılında Basmane’de dükkanı açmışlar. “Dedesinden beri helvacıyız, soyadı kanunu çıkınca nüfus memuru ‘Helvacı’ soyadını vermiş.” diyor İhsan Helvacı.

‘SOSYAL MEDYA NAMIMIZA NAM KATTI’

Helvacı, dükkanının Basmane’nin tarihi dokusunun bir parçası olduğunu belirterek, “Burada çocukluğumu ve gençliğimi geçirdim. Hayatımız burada devam ediyor. Basmane’de çok eski olduğumuz için bizi birçok kişi tanıyor. İzmir’de yaşı 60’ın üzerinde olanlar bizi mutlaka tanır. Artık o insanların çocukları ve torunları gelmeye başladı. Dükkanı yürütebildiğim kadar yürüteceğim. Yeğenim Kemal Helvacı internetten satış yapıyor, ben de burada satışımı sürdürüyorum. Mamullerimizde katkı yok, doğal şeker, doğal tahin kullanıyoruz. Basmane’nin İzmir’de ayrı bir yeri var. Beni ve dükkanı merak edenler geliyor, sohbet ediyorlar, fotoğraf ve video çekiyorlar. Daha sonra sosyal medyada paylaşıyorlar. Zaten bir namımız vardı ama sosyal medya namımıza nam kattı.” diyor.

‘İZMİR’DE 2 HELVACI KALDIK’

Üretimi Manisa Akhisar’da yapan Helvacı, Basmane’nin sit alanı olması nedeniyle sanayi cereyanının verilmediğini ve bu nedenle üretim yerini Akhisar’a taşımak zorunda kaldıklarını anlatıyor. “Orada çok yakın bir akrabamızla müşterek çalışıyoruz. Kavanozları her sabah dolduruyorum, helvaları sabah kesiyorum. Müşterilere hazırlıyorum. İzmir’de 2 helvacı kaldık. Bir de Havra Sokağı’nda Manisalı var. Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor. Daha çok 30-45 yaş arası insanlar helva almaya geliyor. Bütün derdim yeni nesil. Maalesef şimdi 15-20 yaşındaki gençler pizza, hamburger gibi yapay ve sağlıksız şeyler yiyor.” diyor.

Haber: Seza Nur ALPDÜNDAR- Kamera: Gökhan KILIÇ / İZMİR,

Basmane'de 96 Yıllık Helvaci, Geleneksel Lezzetleri YaşatıyorKaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Gastronomi Basmane Güncel Yaşam İzmir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP