DOLAR 34,2660 -0.04%
EURO 37,0650 0.12%
ALTIN 2.990,67-0,05
BITCOIN 2278975-1.50146%
İstanbul
17°

AÇIK

05:54

SABAHA KALAN SÜRE

Bakü’de İpek Yolu Sergisi ve Paneli Düzenlendi
9 okunma

Bakü’de İpek Yolu Sergisi ve Paneli Düzenlendi

ABONE OL
Ekim 23, 2024 08:47
Bakü’de İpek Yolu Sergisi ve Paneli Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakü’de, İnsan ve Medeniyet Hareketi Bahariye Sanat Atölyeleri, “Zamanı Aşan Miras: İpek Yolu” adlı bir sergi ve panele ev sahipliği yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Hazar Üniversitesi’nin destekleriyle düzenlenen bu etkinlikte, İpek Yolu boyunca yaşayan 41 sanatçı, eserlerini sergiledi. Bu eserler arasında tezhip, minyatür, kat’ı, ebru, kalem işi, ahşap oyma, sedef kakma, çini, mücevher ve özel bir “İpek Yolu” kokusu bulunuyordu.

Müze Merkezi Sanat Galerisi’nde gerçekleşen açılışa Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Hazar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hamlet İsahanlı, bazı ülkelerin diplomatik temsilcileri, akademisyenler ve sanatçılar katıldı.

Büyükelçi Bağcı konuşmasında, Türk dünyasının sadece bir etnik kimlik değil, aynı zamanda bir medeniyetler mozaiği olduğunu vurguladı. Farklı coğrafyalarda yaşayan Türk halklarının tarihi boyunca birbirleriyle etkileşimde bulunarak ortak bir kültürel miras oluşturduklarını belirtti.

Bu mirası yaşatmayı ve geliştirmeyi bir sorumluluk olarak gördüklerini söyleyen Bağcı, serginin bu sorumluluğun en somut göstergesi olduğunu ifade etti. Türk dünyasının tarihi ve kültürel zenginliklerinin sadece kendilerine değil, insanlığa ait olduğunu vurgulayan Bağcı, bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak gerektiğini dile getirdi.

Bağcı, İpek Yolu’nun Türk dünyasının tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan bir ayna olduğunu belirterek, bu yolun izinde geçmişi anlayarak geleceğe daha sağlam adımlarla ilerleyeceklerine olan inancını ifade etti.

Etkinlik, Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu’nun moderatörlüğünde, Prof. Dr. Okan Yeşilot’un “İpek Yolu’nun Alternatif Güzergahı: Zengezur Koridoru”, Prof. Dr. Fırat Purtaş’ın “İpek Yolunda Türk Medeniyetinin Yükselişi ve Türk Devri”, Doç. Dr. Araz Aslanlı’nın “Tarihi İpek Yolu’nun Bir Parçası Olarak Transhazar İşbirliği” ve Doç. Dr. Telman Nusretoğlu’nun “İklim Krizlerinin İpek Yolu Hafızası Üzerindeki Etkisi ve Türk Devletlerinin İşbirliği” başlıklı sunumlarıyla devam etti.

Ferhat Kurlu’nun hat, Meryem Güney’in kat’ı, Hikmet Barutçugil’in ebru ve Gülçin Anmaç’ın minyatür atölye çalışmalarıyla zenginleşen etkinlik, İpek Yolu’nun tarihini, medeniyetlerini, sanatını ve ticaretini ele alan akademik sunumların yer aldığı bir kitapla katılımcılara sunuldu.

Türkistan coğrafyasının kültürel zenginliklerini, medeniyetler arası bağları ve ortak mirası sergilemeyi amaçlayan sergi, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Türk dünyası ile ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Sergi 26 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Uluslararası İlişkiler Kültür Sanat Azerbaycan İpek Yolu Etkinlik Bahariye Güncel Kültür Sanat Miras Yaşam Bakü

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP