DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2151428-0.53071%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bakır Ustası İnan Yıldırım, Baba Mesleğini Yaşatıyor
5 okunma

Bakır Ustası İnan Yıldırım, Baba Mesleğini Yaşatıyor

ABONE OL
Ağustos 7, 2024 09:12
Bakır Ustası İnan Yıldırım, Baba Mesleğini Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda, babasından miras kalan bakırcılık mesleğini yaşatan İnan Yıldırım, 48 yaşında, unutulmaya yüz tutmuş bir sanatın son temsilcilerinden biri. Yıllarca süren el emeğiyle, Dubai’den Tayland’a kadar dünyanın dört bir yanına bakır ürünler gönderiyor.

Yıldırım, babasının vefatından sonra mesleğe atılmış ve 27 yıldır, seri üretimden ve makinelerden uzak, geleneksel yöntemlerle bakırcılık yapıyor. Büyük camiler için alemler, salep kazanları ve lüks otellerle restoranların servis sunum tabakları gibi birçok özel sipariş çalışması gerçekleştiriyor.

‘ZAMAN VE EMEK ALAN İŞLERİ YAPIYORUM’

Yıldırım, “Şu an için İzmir’de bakır işçiliğinin yükünü ben çekiyorum. Genç ustalar yetişmiyor. Babam, üniversite mezunu olmamı istiyordu. Ben de Konya Selçuk Üniversitesi’nde veterinerlik okudum, ancak mezun olduktan sonra hiç kendi mesleğimi yapmadım. Bakırcılık benim için her zaman bir tutku oldu.” diyor. Yıldırım, bakırları tokmakla işlemenin işinin en önemli yanı olduğunu vurguluyor. “Elle işlediğim için, bakırların kalınlığı 1 milim ve üstü oluyor. Bu da yaptığım işlerin dayanıklı olmasını sağlıyor. Örneğin, camilerin alemleri veya şadırvanlar 200 yıla kadar kullanılabiliyor. İzmir’deki Tarihi Saat Kulesi, Menemen ilçesindeki kemerler ve Tarihi Asansör’ün üstündeki alemleri ben yaptım.” diyor.

Yıldırım, “Çok büyük paralar kazanamıyorum ama severek yaptığım için mutluyum. Amerika, Tayland, Kamboçya, Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerden sipariş alıyorum. Hayatımda hiç gitmediğim Dubai ve Katar’a bile iş yaptım. İnsanların ‘İnan yapar, ona gidin’ demeleri beni çok mutlu ediyor. İki oğlum var, birinin bu işi devralmasını çok istiyorum.” diye ekliyor.

Kemeraltı’nda bir zamanlar tokmak seslerinin yankılandığını, ancak şimdi sadece tek bir usta kaldığını belirten Yıldırım, “Eskiden bakırcılar çarşısı hareketliydi. Şimdi burada tek başımayım, ülkede de sayılı sayıda bakır ustası kaldı. İşimi çok severek yaptığım için mutluyum. Ömrüm yettiği kadar devam etmek, 60-70 yaşına kadar çalışmak istiyorum. İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin halk eğitim merkezlerinde eğitim vermem için teklifte bulundular. Elimden gelenin en iyisini yapmak isterim.” şeklinde konuşuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemeraltı Tayland Katar Dubai İzmir Baba İzmir Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP