Osmancık’ta, Hasan Haykır ve Alişan Koca adındaki iki usta, yarım yüzyılı aşan bir süredir geleneksel bakırcılık sanatını yaşatıyor.
Güney Mahallesi’ndeki dükkanlarında, her gün şafakla birlikte ateşlerini yakıp, bakır eşyaların onarım, bakım ve kalaylama işleriyle uğraşıyorlar.
Eski ustalar, zaman zaman sipariş üzerine yeni bakır ürünler de üretseler de, esas işleri mevcut eşyaların tamir ve yenilenmesidir.
Çekiç seslerinin yankılandığı sokakta, sağlıkları el verdiği sürece bu mesleği sürdürmeye kararlı iki zanaatkar var.
67 yaşındaki Hasan Haykır, 13 yaşında babasının izinden giderek kalaycılığa başladığını anlatıyor. İlkokuldan sonra kardeşlerinin farklı meslekler seçtiğini, kendisinin ise baba mesleğini devam ettirmeyi tercih ettiğini vurguluyor; “54 yıldır buradayım, şükürler olsun, hiç pişman değilim” diyor.
Haykır, eskiden bakır eşyaların yaygınlığı nedeniyle işlerin daha yoğun olduğunu, ancak son yıllarda çelik ve diğer malzemelerin tercih edilmesiyle işlerin azaldığını belirtiyor. “Eskiden çok iş vardı, şimdi tamirat ve tadilatlarla geçiniyoruz. Bakır sağlığa daha faydalı olmasına rağmen, çelik daha ucuz” diye ekliyor.
Mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaygıyla dile getiren Haykır, “Bizden sonra bu işi yapacak kimse yok. Zanaatkar yetişmiyor” diye konuşuyor ve ileri yaşına rağmen çırak yetiştirmek istediğini, ancak bunu başaramadığını belirtiyor.
75 yaşındaki Alişan Koca ise 11 yaşında çırak olarak başladığı kalaycılık mesleğini 64 yıldır aynı sokakta sürdürüyor. Emekli olmasına rağmen, mesleğini bırakamadığını, “Çelik, plastik, alüminyum çıktı, meslek öldü ama ben mesleğimi çok seviyorum” sözleriyle ifade ediyor.
Kaynak: AA / Emrah Akıllı – Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat Osmancık Ekonomi Alişan Yaşam
GÜNDEM
39 dakika önceGÜNDEM
39 dakika önceGENEL
49 dakika önceGENEL
51 dakika önceGENEL
51 dakika önceGENEL
51 dakika önceGENEL
51 dakika önce