DOLAR 34,1163 0.29%
EURO 38,0427 -0.05%
ALTIN 2.862,861,20
BITCOIN 2135884-1.03729%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

19:12

AKŞAMA KALAN SÜRE

Bakanlık, ayçiçek yağı için yeni düzenleme yaptı
15 okunma

Bakanlık, ayçiçek yağı için yeni düzenleme yaptı

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 09:41
Bakanlık, ayçiçek yağı için yeni düzenleme yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ayçiçek yağı üretimiyle ilgili yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, Ticaret Bakanlığı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlarla koordineli çalışmasının bir sonucu olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında ayçiçek yağı üretiminin azalmasının önüne geçmek için yeni önlemler aldı. Bu önlemler arasında 2025 yılı için tarifeli ayçiçek kontenjanı uygulanması da yer alıyor.

Bakanlık, çiftçilerin gelirlerini korumak için 1 Temmuz-30 Kasım 2024 tarihleri arasında yerli ayçiçeği tohumu satın alan firmalara 1 milyon ton yağlık ayçiçeği ithalatında %8 veya 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında %20 gümrük vergili tarife kontenjanı açtı.

DÜŞÜK VERGİLİ İTHALATIN SONU

Yerli ayçiçek yağının iç piyasada tükendiği 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihleri arasında ise, çiftçilerden alım yapılmış olması halinde düşük vergili ithalata izin verilecek. Ancak, bu tarihten sonra, hasat döneminin yaklaştığı dönemde, düşük vergili ithalat imkanı sona erecek.

Bakanlığın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Piyasaların doğru yönlendirilmesi, spekülasyonu önleme, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğini sağlama ve ülke ihtiyacının yerli üretim yoluyla karşılanması amacıyla, üretici ve tüketici refahı birlikte değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığımız başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak gerekli tedbirleri zamanında alıyor.”

img

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan Instagram açıklaması

img

İş insanının yaptığı paylaşım ülkeyi alev alev yaktı

img

Canlı yayında WhatsApp’ı silen başkan gözünü başka bir platforma dikti

Ülkemizde rekolte ve verimde yaşanan düşüşün yanı sıra, küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle ayçiçeği tohumu ve ayçiçek yağı üretimi tüm dünyada olumsuz etkileniyor. Bu durum, arz-talep dengesini bozuyor. Bu nedenle, ayçiçeği tohumu üretimini artırmak ve çiftçileri teşvik etmek için Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte gerekli önlemleri alıyor.

Yağlık ayçiçeği tohumunda 2025 yılı başında oluşacak ihtiyacın yerli üretimle karşılanamayan kısmı için, çiftçilerin zarar görmeyeceği ve yerli ürünün iç piyasada en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacak şekilde tedarik edilebilmesi amacıyla gerekli düzenleme yapıldı.

Yağlık ayçiçeği tohumunun hasat dönemi ve çiftçi gelirinin korunması göz önünde bulundurularak, Ticaret Bakanlığı, iç ve dış piyasa şartlarına göre, 1 Temmuz-30 Kasım 2024 tarihleri arasında yerli ayçiçeği tohumu alımı yapan firmalara 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında %8 veya 400 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında %20 gümrük vergili tarife kontenjanı açtı.

Bu kapsamdaki ithalata, sadece yerli üreticinin zarar görmemesi amacıyla, çiftçinin elinde ürünün kalmadığı ve yerli ayçiçeği tohumunun iç piyasada tükendiği 1 Ocak-30 Nisan 2025 tarihleri arasında, çiftçiden alım yapılmış olması halinde müsaade edilecek, bu tarihten sonra ise düşük vergili ithalat imkanı sonlandırılacak.

Bu düzenlemeyle, ülkemiz ihtiyaçlarını karşılamak üzere sınırlı bir miktar için açılan tarife kontenjanı ile çiftçilerimizin bu yılki ürününün piyasada en iyi şekilde yer bulması, 2025-2026 sezonu için ekim motivasyonunun artırılması ve iç piyasa ihtiyacının ayçiçeği yağında oluşabilecek spekülasyonlara karşı tüketiciyi koruyacak şekilde karşılanması hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı, başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte hareket ederek piyasada oluşan arz, talep ve fiyat düzeyini yakından takip edip, gerekli düzenlemeleri zamanında hayata geçirmeye devam edecektir”

Bakanlık, ayçiçek yağı için yeni düzenleme yaptı

Bakanlık, ayçiçek yağı için yeni düzenleme yaptı

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ticaret Bakanlığı Ticaret Bakanı Ayçiçek Yağı Ayçiçek Yağı Tarım Finans Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP