DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2116460-0.63755%
İstanbul
23°

AÇIK

16:10

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bakanlığın kamu spotu, Demet Evgar’ı küplere bindirdi: Kalbim sıkışarak izledim
5 okunma

Bakanlığın kamu spotu, Demet Evgar’ı küplere bindirdi: Kalbim sıkışarak izledim

ABONE OL
Ekim 5, 2024 08:43
Bakanlığın kamu spotu, Demet Evgar’ı küplere bindirdi: Kalbim sıkışarak izledim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı, son zamanlarda artan sezaryen doğum oranlarını azaltmak için bir dizi önlem almayı hedefliyor. Bakanlık, önümüzdeki dönemde ameliyata yönelik denetimleri sıkılaştıracağını açıkladı ve “Doğal olan normal doğumdur” temalı bir kamu spotu yayınladı.

“SAĞLIKLI OLAN NORMAL DOĞUMDUR”

“Annecim Başardık” başlığıyla yayınlanan videoda, normal doğumun anne ve bebek için sayısız faydasına dikkat çekiliyor. Videoda, “Normal doğum yapan anneler ile bebekleri arasında ilk andan itibaren sağlıklı bir bağ kurulur. Anne emzirmeye hemen başlayabilir ve günlük hayatına çok kısa sürede dönebilir. Tıbbi olarak zorunluluk olmadıkça doğal ve sağlıklı olan normal doğumdur” ifadeleri kullanılıyor.

DEMET EVGAR’DAN TEPKİ

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran kamu spotuna, Bahar dizisinde “Bahar Özden” karakterine hayat veren oyuncu Demet Evgar sert tepki gösterdi. “Doğru ve ideal olanı anlatmanın yolu bu mudur?” diye soran Evgar, “Birçok kadın vajinal doğumu tercih eder ancak çeşitli nedenlerle sezaryen olmak zorunda kalabilir. Bu nedenler arasında doktor tavsiyesi, korku ve endişe gibi faktörler yer alabilir. Fakat izlediğimiz bu film, annenin korkularını gidermek veya doktorları yönlendirmek için yeterli değil. Aksine, korkuyu ve paniği artıran ve tüm sorumluluğu kadına yüklediğine inanıyorum.” dedi.

“ALTYAPI” VURGUSU YAPTI

Evgar, “Bu denli önemli girişimlerin altyapı çalışmaları olmadan hedeflenen sonuca ulaşmasının imkansız olduğunu” belirterek, “Doğumda ebelerin yetersizliği ve normal doğumun seyrinde ilerleyen hamileliklerde bile anneleri sezaryen doğumuna yönlendiren doktorlar ile ilgili hikayeler de gerçeklerimizden biridir. Bu sorunla sahada mücadele eden doktorlar ve ebelerle işbirliği yaparak daha hedefe yönelik bir çözüm üretilebilir.” diye ekledi.

“KALBİM SIKIŞAŞARAK İZLEDİM”

Evgar, “Özetle ‘bu da kadının suçu, bu da kadının hatası, bu da kadının yanlış seçimi’ şeklinde yansıtılan bu kamu spotunu kalbim sıkışarak izledim. Kızımla, 20 saat doğum sancısından sonra mecburen sezaryene alınmak zorunda kaldığım bir doğum hikayemiz var. Doğduğu andan itibaren kucağımdaydı ve emmeye başladı. Elbette ‘vajinal doğum’ yapmak ve sonrasında bu konforlu deneyimi yaşamak isterdim. (Bu arada ‘normal – anormal doğum’ değil; tıbbi adı ‘vajinal doğum’dur.) Bu yazıyı, ‘vajinal doğumu’ destekleyen biri olarak yazıyorum. Bu korku filmi niteliğindeki kamu spotu daha fazla kadını yaralamadan kaldırılmalı ve yerine hedefe yönelik, nitelikli ve nicelikli bir film çekilmelidir.” dedi.

Bakanlığın kamu spotu, Demet Evgar'ı küplere bindirdi: Kalbim sıkışarak izledim

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.