DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Memişoğlu’ndan maymun çiçeğiyle ilgili yüreklere su serpen sözler
11 okunma

Bakan Memişoğlu’ndan maymun çiçeğiyle ilgili yüreklere su serpen sözler

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 07:44
Bakan Memişoğlu’ndan maymun çiçeğiyle ilgili yüreklere su serpen sözler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne karşı tüm önlemleri aldıklarını vurgulayarak, hastalığın ülkemizde henüz görülmediğini belirtti. Bakan Memişoğlu, aşılama ve test gibi konularda hazırlıklı olduklarını ancak şu anda maymun çiçeği vakasıyla karşılaşılmadığını söyledi. Hastaneye gelen bazı vatandaşların maymun çiçeği olup olmadığını sorduğunu, ancak tanı konulmadığını ifade etti.

Bakan Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) maymun çiçeği ile ilgili acil durum ilan ettiğini ve ülkelerin kendi önlemlerini almaları yönünde tavsiyede bulunduğunu hatırlattı. Bu doğrultuda Türkiye’de de Bilim Kurulu toplantısı düzenlenerek, hastalıkla ilgili rehber yayınlandığını belirtti. Bakan, toplumu korkutmamak ve paniğe kapılmamak gerektiğini, sağlık sisteminin her türlü duruma hazırlıklı olduğunu vurguladı.

Memişoğlu, maymun çiçeğinin temas yoluyla bulaştığını ve solunum yoluyla bulaşmadığını belirterek, hastalığın Covid-19 gibi salgına sebebiyet vermeyeceği veya pandemi oluşturmayacağı yönünde bilim insanlarından görüş aldığını söyledi. Ancak tek tük vakalar görülebileceğini, fakat bunun salgın anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

“İNŞALLAH GELMEZ, GELİRSE GEREĞİNİ YAPARIZ”

Maymun çiçeği ile çiçek hastalığının aynı soydan gelen virüsler olduğuna dikkat çeken Bakan Memişoğlu, her iki hastalığın aşıları ve tedavilerinin benzer olduğunu belirtti. Çiçek hastalığının dünyada artık olmadığını ancak Türkiye’de 1980’lere kadar çiçek aşısı yapıldığını hatırlatan Bakan, bilim insanlarının çiçek aşısının maymun çiçeği ile ilgili bağışıklığın sürdürülmesi açısından etkili olabileceğini düşündüğünü belirtti. Bakan, maymun çiçeğinin ülkede henüz görülmediğini ve tanı konulmayan herhangi bir vaka olmadığını vurguladı.

“AFRİKALI ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL TEDBİR YOK”

Bakan Memişoğlu, Afrikalı öğrencilere yönelik özel bir tedbir alınmayacağını, ancak virüsün seyrine göre politikalarının değişebileceğini söyledi. Covid-19 salgınında da benzer bir durum yaşandığını ve ilk vakanın Çin’den değil Avrupa’dan geldiğini hatırlatan Bakan, hastalığın nereden geleceğini kesin olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını belirtti. Bakan, gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini ve özellikle bazı bölgelerden gelen yolcularda ekstra dikkatli olacaklarını, ancak şu an için özel bir önlem düşünmediklerini ifade etti.

‘”AŞIYI ÜRETECEK GÜCÜMÜZ VAR”

Maymun çiçeği ile ilgili test ve aşı çalışmalarına değinen Bakan Memişoğlu, ülkenin PCR testi ve test kiti üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Bakan, Türkiye’nin Covid-19 aşısını kısa sürede üretebilen 7 ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, maymun çiçeği aşısını da gerektiğinde hem tedarik edebilecek hem de üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

“SINIR KAPILARINDA HASSASİYET VAR”

Bakan Memişoğlu, sınır kapılarında özel bir önlem alınıp alınmadığına dair soruya, yayınlanan rehberin zaten bu konuda hassasiyet yaratmayı amaçladığını belirtti. Virüsün ilk 4-5 günde belirti vermeyebileceğini ancak bulaş riskinin devam ettiğini hatırlatan Bakan, sınır kapılarında görevlilerin özellikle ciltte lezyonları tespit etmek konusunda daha hassas olmaları gerektiğini ifade etti. Bakan, özel bir önlem veya kısıtlama uygulanmayacağını ancak gümrüklerde hassasiyetin arttırıldığını belirtti.

“3’ÜNCÜ BASAMAK ALIŞKANLIĞIMIZ DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Bakan Memişoğlu, hastanelerdeki yoğunluğun artmasıyla ilgili olarak, Türkiye’de sağlık sistemine ulaşımın arttığını ancak 3’üncü basamak sağlık kurumlarına aşırı yoğunluk yaşandığını belirtti. Toplumun sağlık sistemini daha çok acil durumlarda kullandığını ve aile hekimliğini sadece reçete almak için tercih ettiğini ifade etti. Bakan, bu alışkanlığı değiştirmek için sistemsel düzenlemelerin ve toplumsal bilincin önemini vurguladı.

“1 VE 2’NCİ BASAMAĞI 3’LE ENTEGRE EDECEĞİZ”

Bakan Memişoğlu, aile hekimliğini güçlendirerek ve kullanımını teşvik ederek, hastaneye gitmeyi gerektirmeyen hastalıkların aile hekimliği tarafından yönetilmesini hedeflediklerini belirtti. 1’inci ve 2’nci basamak sağlık hizmetlerini 3’üncü basamak ile entegre ederek sağlık sistemini daha verimli hale getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bakan, bu konuda farkındalık çalışmalarının yapılacağını, ancak şu an için kısıtlama düşünülmediğini belirtti. Aile hekimliğini güçlendirdikten sonra belli kısıtlamaların gündeme gelebileceğini de sözlerine ekledi.

“SONUÇ-DEĞER BAZLI SİSTEME GEÇECEĞİZ”

Bakan Memişoğlu, sağlık sisteminde randevuya gelme oranının artmasıyla birlikte hasta bakımı sayısının da arttığını belirtti. Ancak, bu artışı optimize etmek için 1’inci, 2’nci ve 3’üncü basamak sağlık hizmetlerini entegre etmenin, gereksiz test, ilaç ve film isteklerini azaltmanın ve “sonuç-değer” bazlı bir sisteme geçmenin önemini vurguladı. Hastanın bir daha başka bir sağlık kurumuna başvurmasını engelleyecek, problemini çözmeye yönelik bir sistem hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Kemal Memişoğlu Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanı Monkeypox Sözler Dünya Aşı Sağlık Dünya Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP