DOLAR 34,1136 0.28%
EURO 38,1216 0.14%
ALTIN 2.862,951,20
BITCOIN 2142340-0.29832%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Bakan Kacır: Türkiye'yi devler ligine taşıyacağız | Teknoloji Haberleri
9 okunma

Bakan Kacır: Türkiye'yi devler ligine taşıyacağız | Teknoloji Haberleri

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 09:47
Bakan Kacır: Türkiye'yi devler ligine taşıyacağız | Teknoloji Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde yer alan ve yapımı tamamlanan ‘Ferrokrom Tesisi’nin açılış töreni için Bursa’ya geldi. Törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Keles Belediye Başkanı Ali Doğru, Büyükorhan Belediye Başkanı Kamil Turhan, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır ve Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım da hazır bulundu.

Bakan Kacır, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen tesisin 300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacağını belirtti. “Dünya, bir dizi küresel krizin yaşandığı zorlu bir dönemden geçiyor. Ticaret ve teknoloji savaşları, jeopolitik gerilimler, salgınlar, doğal afetler ve iklim değişikliği gibi sorunlar, ezberlenmiş kuralları altüst ediyor. Bu yeni küresel ekonomik düzende, ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınma yoluna girebilmesi için büyük resmi doğru analiz etmeleri, üretim ve teknoloji geliştirme altyapılarını güçlendirmeleri ve insan kaynaklarını planlı bir şekilde harekete geçirmeleri şart. Son 22 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemiz, demokrasi ve kalkınmada önemli adımlar atarken, sanayi ve teknoloji alanında da büyük başarılar elde etti. Organize sanayi bölgelerinin sayısı 191’den 361’e çıkarıldı ve 43 endüstri bölgesi kuruldu. Bu sayede Türkiye, önemli bir üretim merkezi haline geldi. Sanayi sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırıldı. Otomotivden kimyaya, makineden çeliğe, beyaz eşyadan savunma ve havacılığa, tekstilden mobilyaya kadar tüm sektörlerde sanayi ürünlerimizin yıllık ihracatı 22 yılda 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükseldi.” dedi.

‘Türkiye’yi devler ligine taşıyacağız’

Bakan Kacır, Türkiye’nin katma değerli üretim altyapısının güçlendirilmesinde önemli bir adım olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı’nın kamuoyuyla paylaştığını ve bu programın sanayinin yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni bir sayfa açacağını belirtti. “Bu programlar, ülkemizin tüm potansiyelini harekete geçirecek yeni yatırımlar ve projeleri ülkemize kazandıracaktır. Türkiye’yi yüksek teknoloji ve katma değerli üretimde devler ligine taşıyacağız. Son 22 yılda maden yatırımları için 3 bin 517 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 752 milyar Türk lirası sabit yatırımı teşvik ederek 112 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Enerji bağımsızlığımızda önemli bir adım olan Karadeniz gazının vatandaşımıza ulaşması için, Zonguldak ili ve ‘Sakarya Gaz Sahası’nda TPAO tarafından gerçekleştirilen yatırımlara proje bazlı devlet desteği sağladık. Nadir toprak elementlerinin geri kazanımı, test ve analizi için önemli altyapıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızla beraber Tunceli’de kuruyoruz. Hedefimiz, yer üstünden çıkardığımız zenginlikleri nitelikli yatırımlar aracılığıyla katma değere dönüştürmektir. Krom, halihazırda metalürji, kimya ve refrakter sanayinin önemli girdileri arasında yer alıyor ve rezervlerimizin ölçeği ve kalitesi açısından dünyada en üst sıralarda yer alıyor. Kromun kıymetlendirilerek yüksek kalite ferrokroma dönüştürülmesi, özellikle otomotiv, havacılık, savunma ve denizcilik gibi ülkemizin güçlü üretim altyapısına sahip olduğu pek çok sektörün Ar-Ge ve üretim kapasitesinde kritik rol oynuyor. Yıllık 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretim kapasitesine sahip bu tesis, yalnızca her geçen gün büyüyen sanayimizin alaşımlı çelik üretiminde ihtiyaç duyduğu yüksek karbonlu ferrokromu sağlayacak. Aynı zamanda ülkemizi dünya ferrokrom pazarında daha üst bir lige taşıyacak. Ülkemizin üretim ve ihracat gücüne önemli katkı sağlayacak bu tesise Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla proje bazlı yatırım teşviki sunduk. Türkiye’nin stratejik ihtiyaçlarına cevap veren bu tesisin ardından, sanayimiz için kritik öneme haiz ve ferrokrom üretim altyapımızla entegre bir paslanmaz çelik üretimi yatırımının ülkemize kazandırılması, öncelikli hedefimizdir. Sanayileşme tarihimizde yeni bir sayfa açacak bu yatırımı da ülkemize kazandırmakta kararlıyız.” diye konuştu.

‘Bursa’da 6 bin 291 Yatırım Teşvik Belgesi düzenledik’

Bakan Kacır, Bursa’ya yapılan yatırımlarla ilgili olarak, “Şehrimizde yeni ya da ilave yatırımlar için 6 bin 291 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu belgeler kapsamında 750 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 195 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Şehrimizde 8 yeni OSB’yi tescilleyerek, Organize Sanayi bölgelerinin sayısını 17’ye çıkardık. Ayrıca 3 endüstri bölgesi kurduk. Kurduğumuz 135 Ar-Ge, 33 tasarım merkezi ve 2 teknoparkla Bursalı sanayicilerimizin, girişimcilerimizin katma değerli üretim yolculuğunda yanında yer aldık. Katma değerli üretimde ülkemizin marka şehirlerinden Bursa’mızı, bilim ve teknolojiyi şehrine dönüştürmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 26’ncısını gerçekleştireceğimiz Gökyüzü Gözlem Şenliği’miz bugün itibarıyla Bursa Uludağ’da başlayacak. Bin gökyüzü meraklısının katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, gök bilimi meraklılarına, gençlerimize, çocuklarımıza eşsiz bir deneyim sunacak.” dedi.


En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP