Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yapay zeka sistemlerinin etik ve kapsayıcı bir yaklaşımla, tüm yaş gruplarının ihtiyaçlarını gözeterek tasarlanıp kullanılması gerektiğini vurguladı.
Ankara’da RTÜK ve Yapay Zeka Politikaları Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Yapay Zeka Çağında Medya Zirvesi’, medyanın geleceği, etik iletişim ve yapay zekanın medya sektöründeki sorunlara çözüm üretme potansiyeli gibi konuları ele aldı. Zirvede, Türkiye ve küresel yapay zeka ekosistemi, yeni ihtiyaçlar ve yapay zekanın etik boyutları tartışıldı.
Bakan Göktaş, hızla gelişen dijital dünyada yapay zekanın hayatımızdaki dönüşümü hızlandırdığını, hem faydalarını hem de güvenilirlik ve etik sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti. Yapay zekanın şeffaf, adil ve erişilebilir şekilde geliştirilmesinin, olası risklerin azaltılması için kritik önem taşıdığını ifade etti.
Bakan, yapay zeka destekli eğitim platformlarının kişiselleştirilmiş öğrenme olanakları sunarken, yanlış algoritmaların eğitim eşitsizliğini artırabileceğini, yetersiz çevrimiçi içerik denetiminin çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ve etik olmayan sistemlerin çocukların mahremiyetini tehlikeye atabileceğini dile getirdi.
Yapay zeka tabanlı araçların aile içi iletişimi güçlendirirken, yanlış kullanımda aile bağlarını zayıflatabileceğini belirten Bakan Göktaş, yapay zekanın fırsatlar yaratması yerine eşitsizlikleri derinleştirmesini önlemek için etik ve kapsayıcı yaklaşımların şart olduğunu vurguladı.
Medyada kadınların klişeleştirilmiş rollerde gösterilmesinin ve kadın bedeninin metalaştırılmasının kadınlara karşı ayrımcılığı pekiştirdiğini belirten Bakan, dijital dünyada gençlerin yapay kimlikler benimsediğini gözlemlediklerini ekledi.
Bakan Göktaş, medya kuruluşları için rehber niteliğinde olan ‘Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeleri’nin yayımlandığını ve medyanın bu ilkeleri benimsemesinin kadına yönelik şiddetin önlenmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Dijital çağın ebeveyn-çocuk ilişkilerini ve kuşaklar arası iletişimi etkilediğini ve medya içeriklerinde kadına ve çocuğa yönelik şiddetin normalleştirildiğine dair bulgular elde edildiğini de belirtti.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Türkiye’nin yapay zeka çağında geri kalmasının düşünülemez olduğunu, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda teknolojik üstünlüğün her alana yayılmasının amaçlandığını ve yapay zekanın yüksek teknoloji ürünü geliştirmede olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.
GÜNDEM
28 dakika önceGÜNDEM
29 dakika önceGENEL
40 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce