DOLAR 34,2929 0.5%
EURO 37,2382 0.48%
ALTIN 2.986,641,11
BITCOIN 23230011.58362%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

15:55

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bakan Göktaş, Ankara’da Kadın Muhtarlarla İstişare Toplantısı’nda konuştu Açıklaması
7 okunma

Bakan Göktaş, Ankara’da Kadın Muhtarlarla İstişare Toplantısı’nda konuştu Açıklaması

ABONE OL
Ekim 18, 2024 09:56
Bakan Göktaş, Ankara’da Kadın Muhtarlarla İstişare Toplantısı’nda konuştu Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadın muhtarlara mahallelerinde karşılaştıkları şiddet vakalarını bildirerek mağdurlara hızlı ve etkili destek sağlanmasına yardımcı olmaları çağrısında bulundu. Göktaş, Hakimevi’nde düzenlenen Kadın Muhtarlarla İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada kadın muhtarları 19 Ekim Muhtarlar Günü için kutladı.

Göktaş, kadın muhtarların sadece mahallelere hizmet vermekle kalmayıp aynı zamanda hayat kattığını vurgulayarak, kadın muhtarların çözüm odaklı yaklaşımları ve duyarlılığı sayesinde mahallelerin daha yaşanabilir hale geldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınları toplumsal hayatın ve kalkınmanın ana aktörleri olarak gördüğünü hatırlatan Göktaş, bu inançla kadınların hayatın her alanında aktif rol almaları için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Göktaş, kadın muhtarların başarılarının bu çabaların somut bir kanıtı olduğunu vurgulayarak, muhtarların özellikle yerel yönetimlerdeki varlığının toplumsal dayanışmayı güçlendirdiğini söyledi. Kadın muhtarların örnek teşkil eden çalışmalarına değinen Göktaş, kadınların yerel yönetimlerdeki rolünü desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Göktaş, yerel yönetimlerde kadın temsilinin artmasının karar alma süreçlerine farklı bakış açıları kazandıracağını belirterek, kadınların yönetim süreçlerinde daha etkin şekilde yer almasıyla ülkenin refah seviyesinin de yükseleceğine inandığını dile getirdi.

Kadınları hayatın her alanında desteklemek ve iş imkanlarını artırmak için yeni hizmet modelleri geliştirdiklerini açıklayan Göktaş, 2024-2028 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın bu hedefleri gerçekleştirmede önemli bir yol haritası sunduğunu ifade etti. Bu kapsamda, eylem planının 5 ana ekseninden birini, gerek yerel gerekse ulusal siyasette kadın temsilini artırmak ve karar süreçlerine etkin katılımlarını sağlamak olarak belirlediklerini ve kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla liderlik ve karar alma mekanizmalarına kadın katılımının artırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Göktaş, kadın ve çocukların maruz kaldığı şiddet konusunun büyük bir hassasiyetle ele alınması gereken bir konu olduğunu belirterek, mahallelerde karşılaştıkları şiddet vakalarını bildirerek mağdurların ihtiyaç duydukları desteğe daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olmalarını istedi. Bu meselenin hala bir sorun olarak durduğunu ifade eden Göktaş, her gün farklı bir yüzüyle karşılaştıkları bu gerçekliğin ülkenin geleceğini tehdit ettiğini ve kadınların ve çocukların huzurlu ve güvenli bir hayat sürmelerinin herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un bu sorumluluğun gereğini tavizsiz bir şekilde yerine getirilmesinde en önemli dayanak olduğunu vurgulayan Göktaş, “şiddete sıfır tolerans” ilkesi doğrultusunda ortaya koydukları strateji, politika ve eylem planlarıyla şiddetle mücadelede kararlı adımlar attıklarını belirtti.

Göktaş, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı kapsamında adalete erişim, mevzuat, politika, koruyucu ve önleyici hizmetler, toplumsal farkındalık gibi farklı başlıklar altında çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve muhtarlarla işbirliği yaparak şiddetle mücadelede kalıcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kadınların güçlenmesini destekleyen projelerle koruma ve destek hizmetlerini yaygınlaştırdıklarını, şiddet mağdurlarına yönelik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin erişilebilirliğini artırdıklarını, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan ŞÖNİM’ler, kadın konukevleri ve SHM’lerde bulunan şiddetle mücadele irtibat noktaları olmak üzere 612 kuruluşla kadınları koruduklarını ve elektronik kelepçe ve KADES gibi uygulamalar ile İçişleri Bakanlığı ve ilgili tüm kurumlarla şiddet olaylarına anında müdahale ettiklerini belirtti. Bakanlık olarak, kadın ve çocuklar başta olmak üzere şiddet mağduru her bir vatandaşın yeniden hayata tutunması için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Göktaş, şiddetle mücadelede en önemli paydaşlardan birinin muhtarlar olduğunu belirterek, şiddet olaylarının geri dönülemez sonuçlar doğmadan önlenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Risklerin erkenden tespit edilip koruyucu-önleyici mekanizmaların harekete geçirilmesinin önemli olduğunu belirten Göktaş, 81 il ve 922 ilçenin sosyal risk haritalarını çıkarmak için çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Sosyal risk haritaları ile sosyal olguları bütüncül görmeyi amaçladıklarını vurgulayan Göktaş, Türkiye’de yaygınlaşmasını hedefledikleri Aile Rehberi Sistemi’yle talep eden haneleri daha yakından takip ederek, sorunlara hızlı ve etkili çözümler bulmayı hedeflediklerini bildirdi.

Göktaş, Türkiye Yüzyılı’nda muhtarlık kurumunun, ülkenin kalkınmasının itici güçlerinden biri olacağına inandığını belirterek, merkez ve mahalle iletişiminin en kısa ve etkin yolu olan muhtarların, her konuda yönlendirici, ilerlemeci ve vatandaşların sosyal hayatla ilgili tüm taleplerinin etkin bir takipçisi olduğunu ifade etti.

Göktaş, Türkiye’nin her bir mahallesine hizmet götüren muhtarlara emekleri ve katkıları için teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP