Gaziantep’te, GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin bir parçası olarak, Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi açıldı. Bu tarihi han, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi ve şehrin kültürel mirası olarak yeniden hayata kazandırıldı.
Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte müzeyi ziyaret etti. Ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, İrfan Çelikaslan ve Bünyamin Bozgeyik de açılış öncesinde müzeyi inceledi.
Müze, üzümden pekmeze uzanan yolculuğu sergiler. Bakan Ersoy ve Başkan Şahin, müzede üzüm pekmezi yapma deneyimine katıldılar. Bakan Ersoy, coğrafi işaretli ve üzümden yapılan bastığın tadına da bakma fırsatı buldu.
Pekmez müzesini ziyaret ettikten sonra protokol, sabun müzesini gezdi. Sabun müzesi, sabunun yapım aşamalarını anlatan bölümle ziyaretçilerine bilgi sunuyor.
Tören, protokolün hayırlı olsun dilekleriyle ve kurdele kesimiyle sona erdi.
Zeytinyağı, sabun, pekmez ve mercimek üretimiyle bilinen Gaziantep’te, içinden geçen bir merdivenle iki sokağı birbirine bağlayan bu eşsiz han, müzeye dönüştürülerek ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Müze, zeytinin oluşumundan sabun üretimine, bağlardan toplanan üzümün pekmeze dönüşümüne kadar her aşamayı görsel materyaller, video filmler ve dijital sunumlarla anlatıyor. Ziyaretçiler, müzede örnek sabunlar görebilir ve pekmez atölyesinde şireden yapılan yenilikçi ürünleri deneyebilirler.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceGÜNDEM
48 dakika önceGÜNDEM
48 dakika önceGÜNDEM
48 dakika önceGENEL
57 dakika önceGENEL
57 dakika önce