DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bağcılar’da Hastanede İhmalkarlık İddiası: Palyatif Hastanın Bedeninde 19 Yara Oluştu
9 okunma

Bağcılar’da Hastanede İhmalkarlık İddiası: Palyatif Hastanın Bedeninde 19 Yara Oluştu

ABONE OL
Eylül 13, 2024 09:45
Bağcılar’da Hastanede İhmalkarlık İddiası: Palyatif Hastanın Bedeninde 19 Yara Oluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mehmet Öğretmiş (58), Bağcılar’daki özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde 5 ay boyunca tedavi gördü. Palyatif hasta Öğretmiş’in vücudunda 19 bası yarası oluştu. Öğretmiş’in ailesi, yaraların ihmalkarlıktan kaynaklandığını iddia ederek Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulundu. Oğlu İzzet Öğretmiş, “Hasta haklarına da gittik, ‘Bizim hastanemiz böyle, beğenmiyorsanız başka hastaneye götürebilirsiniz’ dediler. Götürmek istediğimizde de sevki uygun değil diye kağıt verdiler. Babamı 5 ay boyunca ölüme terk etmişler” dedi. Hastane ise iddialara henüz bir açıklama yapmadı.

Mehmet Öğretmiş yaklaşık bir yıl önce beyin kanaması geçirdi ve ameliyat oldu. Ameliyattan sonra pıhtı atması yaşayan Öğretmiş, Esenyurt Devlet Hastanesi DH Palyatif Servisi’ne sevk edildi. Durumu kötüleşen Öğretmiş, yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle Bağcılar’daki özel hastaneye sevk edildi. İddiaya göre, Öğretmiş 5 ay boyunca bu hastanede tedavi gördü ve “yanlış ve eksik pozisyon verme” nedeniyle vücudunun çeşitli yerlerinde 19 bası yarası oluştu. Durumu fark eden yakınları hastane yönetimiyle görüştü ancak olumlu sonuç alamadılar. Bu nedenle Öğretmiş’in ailesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulundu. Aile, yasal olarak yaraların oluştuğu hastanenin üstlenmesi gereken VAC tedavisinin yapılmasını talep ediyor.

‘5 AY BOYUNCA 19 ADET YATAK YARASI OLUŞTU’

Oğlu İzzet Öğretmiş, babasının tedavi süreci hakkında şunları söyledi: “Babam Mehmet Öğretmiş, Esenyurt Devlet Hastanesi’nde yoğun bakıma ihtiyaç duydu ve Bağcılar’daki özel bir hastaneye sevk edildi. Babam bu hastanede beş ay yattı. Biz iki günde bir görüşmeye gidiyorduk ama sürekli üstü örtülüydü ve bize kesinlikle üstünü açmamamız söylenmişti. Yaralardan haberimiz yoktu. Daha sonra topuğunda bir yara gördük ve doktorla görüştük. Yaraların neden oluştuğunu ve pozisyonların ne sıklıkla verildiğini sorduk. ‘Saat 10.00’da verdik, bir de saat 2.00’de verdik’ dediler. 4 saatte bir pozisyon verildiğini söylediler ama biz daha uzun süre pozisyon verilmediğini öğrendik çünkü babamın bu beş ay boyunca 19 adet yatak yarası oluştu. Sırtında 25 santimetre 2 santimetre derinliğinde dördüncü evrenin de üstünde tanımlanamaz bir yara, sağ ve sol kalça, ayaklar… Toplamda 19 adet bası yarası. Bu yaralarla ilgili yara bakım ekibiyle görüştük ve vakum tedavisi yapılması gerektiğini öğrendik. Ancak bu vakum tedavisinin yaraları oluşturan yoğun bakımın üstlenmesi gerektiğini, yani hastanenin üstlenmesi gerektiğini öğrendik.”

‘BAŞHEKİM YARDIMCISI GÜLEREK YARALARIN NORMAL OLDUĞUNU SÖYLEDİ’

Öğretmiş, hastane yönetimiyle görüştüklerini belirterek şunları ekledi: “Hasta haklarına da gittik. ‘Bizim hastanemiz böyle, beğenmiyorsanız başka hastaneye götürebilirsiniz’ dediler. Götürmek istediğimizde de sevki uygun değil diye kağıt verdiler. Kesinlikle o hastaneden çıkamayacağımızı söylediler. Babamı beş ay boyunca bu hastanede ölüme terk etmişler. Pozisyon verilmiş ama eksik ve yanlış pozisyon verilmiş; mesela sağ tarafa yatırılmış bırakılmış sağ taraf yara olmuş, sol tarafa yatırılmış bırakılmış sol taraf yara olmuş. Bununla ilgili bakım tedavisi istediğimizi de söyledik. Yaraları gördükten sonra Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulunduk. Sağlık Bakanlığı bununla ilgili inceleme başlattı ve hastaneden savunma istedi. Hastanenin yazdığı savunmada, babamın yoğun bakıma gitmeden önce 90 kilo olduğunu, 45 kiloya düştüğünü belirtmişler. Devlet hastanesinin karşıladığı mamaların verilmediğini, daha ucuz mamalar kullanıldığını öğrendik. Kendileri bize reçete yazdılar, biz özel olması nedeniyle kendi imkanlarımızla beş ay boyunca bu mamadan alıp takviye olarak verdik ama bu mamanın da verilmediğini düşünüyoruz, kilo kaybı yine devam etti. Bununla ilgili başhekim yardımcısı Ahmet Kayhan Şen, babamın yaralarını gösterdiğimde, dalga geçer şekilde gülerek, bu yaraların normal olduğunu, hastanelerinin çok üst düzey bir hastane olduğunu, zaten kendilerinin Sağlık Bakanlığı’na savunma yaptıklarını, yine istersek şikayette bulunabileceğimizi ama elimize bir şey geçmeyeceğini, gerekli savunmayı yine yaparız dediler. Aynı dalga geçerek, gülerek yaptılar bunu.” Hastane iddialara cevap vermedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı İnsan Hakları Bağcılar Hastane Sağlık Güncel Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP