DOLAR 34,2097 -0.05%
EURO 37,5894 0.28%
ALTIN 2.881,180,42
BITCOIN 2084811-1.37037%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bafra’da ‘Yakup Durmuş Müze Evi’ Geçmişi Yaşatıyor
6 okunma

Bafra’da ‘Yakup Durmuş Müze Evi’ Geçmişi Yaşatıyor

ABONE OL
Ekim 10, 2024 09:48
Bafra’da ‘Yakup Durmuş Müze Evi’ Geçmişi Yaşatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan Sabri Durmuş, 71 yaşında olmasına rağmen geçmişe olan tutkusuyla dikkat çekiyor. Yıllarca biriktirdiği eski eşyaları, babasının anısına “Yakup Durmuş Müze Evi”nde sergiliyor.

Durmuş, 45 yıl önce aile yadigârı eşyaları toplamaya başladı. Bu tutkusu, yıllar içinde bir koleksiyon haline geldi.

Emekli olduktan sonra atölyesini “Yakup Durmuş Müze Evi”ne dönüştüren Durmuş, burada geçmişin izlerini taşıyan nesneleri sergileme kararı aldı.

24 yıl önce kurulan müzede, eski zamanlara ait sayısız eşya bulunuyor. El lambaları, mutfak eşyaları, daktilo, testi, tarım aletleri, dikiş makinesi, radyo, televizyon ve hatta eski kitap, dergi ve gazeteler koleksiyonun önemli parçaları arasında yer alıyor.

Sabri Durmuş, müzesinde ailesinin üç kuşak fotoğrafını da sergilemeyi ihmal etmiyor. Bu sayede, aile geçmişini ve kendi hayatını yansıtıyor.

Durmuş, 1968 yılında ilçede mermer atölyesi açtığını ve 2000 yılına kadar bu işi sürdürdüğünü anlatıyor. Babasının antika eşyalara olan ilgisi, onun da koleksiyonculuk yolculuğunun başlangıcı olmuş.

“Ağaç, toprak, bakır ve demir malzemeler toplamak çocukluğumdan beri benim için bir tutkuydu. Mermercilik yaparken, atılmış malzemeleri değerlendirmeye başladım. 1999 yılına kadar bu malzemeleri depolarda sakladım. 2000 yılından sonra ise onları gün yüzüne çıkarmaya başladım,” diye anlatıyor Durmuş.

Eskiden atölyesi olan yerini düzenleyerek, biriktirdiği eşyaları sergilemeye başlayan Durmuş, “Elimizde 200-300 yıllık malzemeler var. 45 yılda topladıklarımız 5 bini buldu. Her birinin bir hikayesi, yaşanmışlığı var. Atalarımızdan, büyüklerimizden kalan miraslar bunlar,” diyor.

Durmuş, müzesini ziyaret edenlerle iletişim kurmanın ve geçmişi paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor. “Yurt dışından, öğrencilerimiz ve öğretmenler ziyaret ediyor. Burası ücretsiz. Şahsi menfaat düşünmeden yaptık. Sadece babamın ismi yaşasın diye ‘Yakup Durmuş Müze Evi’ adıyla açtık. Gelecek nesillere aktarılabilirsek ne mutlu bize,” diye konuşuyor.

Bazı komşuları da büyüklerinin eski eşyalarını Durmuş’a emanet ediyor. O da bu emanetleri özenle koruyarak sergiliyor ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Kaynak: AA / Emre Dilek – Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Kültür samsun Güncel Yaşam Bafra

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.