DOLAR 33,9902 -0.26%
EURO 38,0556 0.33%
ALTIN 2.829,970,98
BITCOIN 21483075.29486%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:02

SABAHA KALAN SÜRE

Aydın’ın dağlarında yetişen organik kaktüs inciri pazar tezgahlarının ilgi odağı oldu
14 okunma

Aydın’ın dağlarında yetişen organik kaktüs inciri pazar tezgahlarının ilgi odağı oldu

ABONE OL
Eylül 4, 2024 08:44
Aydın’ın dağlarında yetişen organik kaktüs inciri pazar tezgahlarının ilgi odağı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın’ın verimli topraklarında yetişen ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken kaktüs incirleri, pazar tezgahlarının gözdesi haline geldi. Bu meyve, ‘kaynana dili’, ‘frenk yemişi’ ve ‘Hint inciri’ gibi farklı isimlerle biliniyor ve kendine özgü aromasıyla damakları şımartıyor.

Vatandaşlar tarafından büyük bir özveriyle toplanan kaktüs inciri, sağlık açısından da önemli faydalar sunuyor. Bu nedenle de yoğun talep görüyor. Çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen bu meyve, son zamanlarda sağlıklı beslenmeye önem verenlerin de dikkatini çekiyor. Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen kaktüs inciri, Türkiye’de yaygın olarak tüketilen bir meyve haline geldi.

Güney Amerika kökenli olan ve dikenli yapısı nedeniyle toplanması zor olan kaktüs inciri, özenle toplanıp pazarlara taşınıyor. Buz dolu kasalarda serinletilen meyveler, sıcak yaz günlerinde müşterilerin beğenisine sunuluyor. Tanesi 5 TL, kilosu ise 50 TL’den satılan frenk yemişleri, büyük şehirlerde de artan bir ilgi görüyor. C vitamini açısından zengin olan kaktüs inciri, vücuda zindelik kazandırıyor, sindirim sistemini düzenliyor ve bağırsak sağlığını destekliyor.

“Merak Edenler Alıyor”

Pazar tezgahında doğal ürünleri satan Tuncay Pınar, kaktüs incirinin talebinin arttığını belirtiyor. “Köy ürünleriyle insanlara faydalı olmaya çalışıyorum. Doğal kekik suyu, pekmez, kırmızı biber gibi ürünlerin yanı sıra bu kaktüs incirlerini de tezgaha getiriyorum. Daha önce pek bilinmiyordu ama yeni yeni popülerleşiyor. Antalya, Alanya ve Adana yöresinde daha çok yetişiyor. Orada ‘frenk yemişi’ deniyor. Meraklılar soruyor, ben de anlatıyor ve tadını da yaptırıyorum. Kaktüs incirlerimiz yerli ürün, Baltaköy’den geliyor. Şu an ilgi çok güzel. İnsanlar farklı şeyleri seviyor. Kimisi merakından alıyor, kimisi bildiği için alıyor. Adana, Mersin taraflarında yetiştiği için o bölgelerden gelenler daha çok alıyor. Kilo ile de tane ile de satıyoruz. Tanesi 5 TL, kilosu 50 TL. Toplu alanlara da indirim yapıyoruz. Çocuklar merak ediyor. Merak edenlere, tatmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. Soyup tadını yaptırıyoruz,” diyor.

“Stres ve Yorgunluğu Alıyor”

Pınar, kaktüs incirinin sağlık açısından faydalı olduğunu ancak kıymetinin bilinmediğini söylüyor. “Topuk dikenine iyi geldiği, iç organlara faydalı olduğu söyleniyor. Sindirim sistemine çok iyi geliyor. Kadınlarda romatizma ve kemik erimesine iyi geldiği, erkeklerde de prostata faydalı olduğu söyleniyor. Ayrıca vücudu güçlendirdiği de biliniyor. Stres ve yorgunluğu alıyor. Çok faydalı bir meyve ama insanlar kıymetini bilmiyor. Doğada çok var ama dikenli olduğu için toplamaktan çekiniyorlar. ‘Dikenlidir ellemeyin’ diyorum. İsteyenler olursa ben kendim poşetlerine koyuyorum, nasıl soyulacağını da gösteriyorum. Evde de soyarken dikkatli olmak lazım. Mümkünse maşa ile tutulmalı veya kalın eldivenler giyilmeli. Soğuk olarak yenmesi daha faydalı ve lezzetli oluyor,” şeklinde konuşuyor. – AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Güncel Tarım Yerel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.