DOLAR 34,1134 0.28%
EURO 38,1128 0.13%
ALTIN 2.860,221,10
BITCOIN 21659102.3108%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Aydemir Akbaş kimdir, kaç yaşındaydı? Aydemir Akbaş nereli ve dizi-filmleri neler?
21 okunma

Aydemir Akbaş kimdir, kaç yaşındaydı? Aydemir Akbaş nereli ve dizi-filmleri neler?

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 08:48
Aydemir Akbaş kimdir, kaç yaşındaydı? Aydemir Akbaş nereli ve dizi-filmleri neler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Usta oyuncu Aydemir Akbaş’ın hayatını kaybetmesiyle ilgili sorular gündeme geldi. “Aydemir Akbaş kimdir, kaç yaşındaydı? Nereli ve hangi filmlerde yer aldı?” soruları, sevenleri tarafından sık sık araştırılıyor. Aydemir Akbaş’ın ölümü ve hastalığı hakkında bilgi almak isteyenler için detaylar haberimizde…

AYDEMİR AKBAŞ’IN HAYATINI KAYBETMESİ

Bir süredir kanser tedavisi gören Aydemir Akbaş, evinde baygın bir şekilde bulundu ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakımda tedavi altına alınan Akbaş, entübe edildi ve 88 yaşında hayatını kaybetti.

Aydemir Akbaş kimdir, kaç yaşındaydı? Aydemir Akbaş nereli ve dizi-filmleri neler?

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?

Aydemir Akbaş, sinema oyuncusu, yönetmen ve senaryo yazarıydı. 3 Mart 1936’da İstanbul’da doğdu. Arnavut Manastırlı bir baba ile Trabzon Sürmeneli Laz bir annenin çocuğu olan Akbaş, İstanbul’un Feriköy semtinde dünyaya geldi. İtalyan ve Galatasaray liselerinde eğitim gördükten sonra bir süre gazetecilik yaptı. Daha sonra tiyatro oyunculuğuna başlayarak; Gülriz Sururi, Ayfer Feray – Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tiyatro toplulukları ile çalıştı. Keşanlı Ali Destanı, Direkler Arası, Zilli Zarife, Ferhat ile Şirin gibi oyunlarda rol aldı.

1960 yılında askerliğini Urfa’nın Suruç kazasının Kara köyünde öğretmen olarak yaptı. Askerlik sonrasında Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosu’na katıldı. 1968 yılında Ayfer Feray–Nisa Serezli Tiyatrosu’nda 7 Kocalı Hürmüz oyununda yer aldı. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar ve Ortakları Tiyatrosu’nun ortaklarından biri oldu. Burada, Nikah Kağıdı, Düşenin Dostu oyunlarında rol aldı. Birçok tiyatro oyununun yönetmenliğini üstlendi.

Aydemir Akbaş, 1964’te Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Keşanlı Ali Destanı” adlı filmle sinemaya adım attı. Bir süre Yılmaz Güney’in filmlerinde rol aldı. 1974 yılında Yeşilçam’ın seks filmi furyasında pek çok erotik-komedi filminde yer aldı. Daha sonra İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo çalışmalarında bulundu.

Toplamda 127 filmde (40’ı komedi), 8 filmin yönetmenliğinde, 30 kadar tiyatro oyununda rol aldı. Ayrıca birçok TV dizisinde yer aldı ve 33 filmin senaryosunu yazdı.

1987’de “Düş Yakamdan Osman” filmiyle yönetmenliğe başladı. Aydemir Akbaş en son Şafak Sezer ile birlikte “Kolpaçino” filminde ve “Kutsal Damacana 2: İt Men” adlı sinema filminde Şafak Sezer, Mustafa Üstündağ ile birlikte rol aldı.

Aydemir Akbaş, 1964 yılında evlendiği eşi tiyatro oyuncusu Beyhan Benek’le iki kez boşanmış, üç kez evlenmiştir.

Haberler.com / Sena Demiröz – Gündem

Aydemir Akbaş Aydemir Akbaş Türkiye Dizi Gündem Yaşam Kültür Sanat Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP